Logga in

Tre svar om Skatteverkets vändning om grönt avdrag och stödtjänster

Publicerad
5 jul 2024, 14:38

Så länge ett batteri används för att lagra egenproducerad el är det fritt fram för stödtjänster. Det står klart efter gårdagens beslut i Skatterättsnämnden. Här är tre svar om beslutet. 

Text

Läs också:
Allt du behöver veta om avdrag för grön teknik

Läs också:
Grönt avdrag för batterier och stödtjänster: Så drabbas branschen

Den 4 juli publicerade Skatterättsnämnden ett antal förhandsbesked som får Skatteverket att backa om grönt avdrag och stödtjänster. Den som använder sitt  batteri för att öka din egen konsumtion av egenproducerad el har också möjlighet att bidra till nätstödtjänster och andra smarta funktioner. 

Här svarar Martin Holsner, Ferroamp, på tre frågor efter beslutet

Vad betyder beslutet för användare och installatörer?

– Förtydligandet gör att installatören kan känna sig trygg i att ansöka om det gröna avdraget vid installation av batterier. Den konkreta skillnaden är att man vet att det gröna avdraget kommer att passera.

Vilka batteriinstallationer räknas? 

– Mer eller mindre alla installationer, så länge det är fokus på egenproducerad el, ger det gröna avdraget.

Gäller det här även batterier som laddas från elnätet?

– Just den detaljen kommer säkerligen förtydligas, men vi ser det inte som ett hinder i dagsläget. Om du har ett system som prioriterar egenkonsumtionen är det så lite energi som behöver ladda batteriet från nätet att det ej påverkar möjligheten till grönt avdrag. Men det är något man kanske behöver ha i åtanke, beroende på vilket system man ska installera och hur det fungerar, säger Martin Holsner.