Logga in

Förundersökning inledd efter dödsolyckan i Moskosel

Publicerad
4 jun 2021, 10:45
| Uppdaterad
10 jun 2021

Uppdaterat 10 juni. När olyckan inträffade befann sig den förolyckade i en upphissad korg.

– Han befann sig i en korg som var upphissad för att vidta arbete med ledningen, det säger förundersökningsledaren Märta Warg efter den tekniska undersökning som genomfördes på olycksplatsen i Moskosel fredagen den 4 juni.

Den förolyckade var i 35-årsåldern. Det som händer nu är att förundersökningen och Elsäkerhetverkets undersökning ska analysera och sammanställa den information som finns.  

Fredag den 4 juni sa förundersökningsledaren så här:

– I dag ska vi göra en teknisk undersökning på plats. Det jag vet nu är att de var två personer på olycksplatsen, men att de var fler i teamet. Polisen var på platsen samma dag. 

Intervju om Elolycksfallsrapporten
Elnät stod för 12 av 17 dödliga elolyckor bland elyrkespersoner

Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket gör gemensam sak mot olyckor
Ny handbok ska råda bot på bristande säkerhetskultur

Det säger kammaråklagare Märta Warg vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål som leder förundersökningen. Hon berättar att en rubriceringen är arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Dödsolyckan inträffade onsdag den 2 juni i Moskosel norr om Arvidsjaur vid ett underhållsarbete på Svenska kraftnäts ledning från Grundfors till Porjus. 

Den omkomne var anställd av Vattenfall Services Nordics som skriver i ett pressmeddelande att hjärt- lungräddning gjordes på plats och att den skadade flögs med ambulanshelikopter till sjukhus men att hans liv inte gick att rädda. 

Brister i vårdens efter elolyckor
Tjatade sig till EKG efter elolyckan – fick faktura

– Det är med stor sorg jag har nåtts av uppgifterna om denna tragiska olyckshändelse. Mina tankar går i första hand till medarbetarens familj och vänner men även till alla kollegor. Händelser som denna påverkar oss alla och det är mycket allvarligt när det sker. Vi behöver nu göra en grundlig undersökning och intensifiera vårt arbete med att göra allt vi kan för att olyckor likt denna inte ska kunna hända, säger Anna Borg, vd på Vattenfall.