Logga in

Ny handbok ska råda bot på bristande säkerhetskultur

Publicerad
29 apr 2021, 10:57

Varje elolycka är en för mycket. Många orsakas av bristande säkerhetskultur på arbetsplatser. Nu ger Elsäkerhetsverket och Arbetsmiljöverket ut en gemensam handbok som ska hjälpa arbetsgivare och anläggningsinnehavare att skapa förutsättningar för säkra arbeten.

PRESSMEDDELANDE

– Vi behöver prata mer om säkerhetskulturen när det gäller el. En stark säkerhetskultur etableras genom att medvetet ge säkerhetsfrågorna mer uppmärksamhet i det dagliga arbetet. Frågorna behöver också väga tungt på arbetsplatserna och i företagen, både hos arbetsledning och hos arbetstagare. Vi hoppas att handboken ska underlätta det arbetet, säger Anders Persson, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket.

Den här boken ska också hjälpa till:
Elanläggningar ska bli säkrare med ny handbok

En sak som ofta ställer till det:
Elfelskalendern lucka 2: ”Det här är ingen spänningsprovare”

Mellan år 2016 och 2020 anmäldes 2 896 tillbud och olyckor orsakade av elektricitet till Arbetsmiljöverket. Och fortfarande dör flera personer varje år av elolyckor i arbetet. Det trots regler och säkerhetsföreskrifter. Många farliga händelser beror på attityder och bristande säkerhetstänk. Även stress, bristfälliga elanläggningar och en hög förväntan på att klara arbetet självständigt påverkar antalet olyckor.

”Vid elarbeten kan det finnas osynliga risker. Därför är ett systematiskt arbetsmiljöarbete och en noggrann riskbedömning innan jobbet görs oerhört viktigt.”

Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket

Med hjälp av ett strukturerat och målinriktat arbete med arbetsmiljön kan olyckorna minska. Arbetsgivaren har alltid ansvar för arbetsmiljön och för att kartlägga, analysera och förebygga risker i arbetet. Innehavare av elanläggningar ska i sin tur bidra genom att se till att anläggningen är kontrollerad och säker. Innehavaren är också ansvarig för att anläggningen är korrekt märkt och dokumenterad och ska förse den som ska arbeta på anläggningen med information om hur anläggningen ska hanteras.

– Vid elarbeten kan det finnas osynliga risker. Därför är ett systematiskt arbetsmiljöarbete och en noggrann riskbedömning innan jobbet görs oerhört viktigt, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör för Arbetsmiljöverket.

Läs också:
”Biledaren kan skyddsjordas, men inte användas som jord”

Den nya handboken ska göra det tydligare vem – anläggningsinnehavaren eller arbetsgivaren – som har ansvar för vad när det gäller säkerheten vid arbeten där det kan förekomma risk för elektrisk fara. Handboken riktar sig till personer som sitter i ledningen för företag som genomför arbeten där det finns elektrisk fara. Men den vänder sig även till innehavare av elanläggningar och elektriska utrustningar samt till elanläggningsansvariga och elsäkerhetsledare. För att undvika dubbel reglering av säkerhetsmässiga arbetsmiljöfrågor i verksamheter där det förekommer elarbeten kommer under våren också ett förslag om att upphäva Elsäkerhetsverkets föreskrifter 2006:1 om elsäkerhet vid arbete i yrkesmässig verksamhet.

Handboken finns att ladda ned kostnadsfritt på Elsäkerhetsverkets webbplats.