Logga in

Rörmokare misshandlade elektriker

Publicerad
15 maj 2018, 08:59
| Uppdaterad
24 feb 2021

Ett nedrivet ledningsschema ledde till glåpord och fraktur. Tingsrätten går på elektrikerns linje och fäller en rörmokare för misshandel.

Södertörns tingsrätt dömer en rörmokare till villkorlig dom med 75 timmars samhällstjänst för misshandel av en elektriker. Händelsen inträffade den 7 juni i fjol.

Läs mer: Efter domen – här är obehöriga installatörens elfel

Enligt tingsrätten är följande utrett. Två rörmokare och en elektriker hade samma arbetsgivare och arbetade på samma byggarbetsplats – en källare i ett bostadshus i södra Stockholm.

Den aktuella dagen var den nu dömda rörmokaren sysselsatt med en hydraulisk installation. Samtidigt stod elektrikern på en stege för att montera en eldosa på en vägg. Då råkade han riva ner en arbetstavla med scheman över ledningar, som rörmokarna använde sig av.

Det gjorde rörmokaren upprörd. Båda parter berättar att glåpord utväxlades. Enligt elektrikern sa rörmokaren något i stil med att elektriker är smutsiga, inte städar efter sig och är ”skitgubbar”. Elektrikern blev då också upprörd och sa ”skitgubbe” eller något liknande tillbaka. Vid det här laget hade de båda männen gått ner från sina stegar. Därefter går uppgifterna isär om det exakta händelseförloppet.

Läs mer: Elfelen bakom Västerviksdomen

Enligt elektrikern fick rörmokaren först något slags utbrott och skallade elektrikern, som inte fick ont eftersom han hade hjälm på sig. Men när elektrikern sedan gick mot utgången och passerade rörmokaren ska rörmokaren ha hoppat på honom, ”ungefär som ett rovdjur attackerar sitt byte”. Båda ramlade mot väggen innan de hamnade på marken. I det skedet ingrep den andra rörmokaren, som hade varit sysselsatt med att montera avloppsrör. Han drog bort sin kollega, som han i polisförhör beskriver som ”en riktigt stor karl”, för att förhindra fortsatt misshandel.

Den dömda rörmokaren förnekar brott och hävdar att han agerade för att skydda sig själv. Men Tingsrätten skriver i domen att det inte finns anledning att ifrågasätta elektrikerns trovärdighet eller berättelse. Av journalutdrag från elektrikerns akutbesök framgår även att hans axel vridits ur led och frakturerats samt att han hade grav smärta i axeln och inte kunde röra den i någon led.

Läs mer: 40-åring dömd för elinstallationer utan behörighet

Straffvärdet för den misshandel rörmokaren har gjort sig skyldig till motsvarar fängelse i två månader. Men han lever under ordnade förhållanden, frivården har bedömt att något övervakningsbehov inte föreligger och tingsrätten bedömer att det saknas särskild anledning att anta att han kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Därför får han villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.

Elektrikern var sjukskriven i 54 dagar efter händelsen. Han tilldöms en ersättning för kränkning på 10 000 kronor, 4 400 kr i ersättning för sveda och värk, 10 012 kr för förlorad förvärvsinkomst och 900 kr för kostnader för läkarvård.

Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 16 maj 2018.

Läs mer: Höga böter för ljusbågsolycka