Logga in

Elektriker fälls för misshandel av tutande kollega

Publicerad
3 feb 2020, 06:05
| Uppdaterad
9 mar 2021

Den ena elektrikern stod på en pall och arbetade med ett elskåp när den andra elektrikern tutade i en tuta. Mannen på pallen gick ner och sparkade tutaren. Så långt är alla överens. Så här resonerar Lunds tingsrätt när den slår fast att sparken inte var nödvärn.

Lunds tingsrätt dömer en elektriker till villkorlig dom för misshandel av en annan elektriker på arbetsplatsen. Händelsen inträffade i början av hösten i en elverkstad i Sydsverige där de båda männen jobbade.

Fler rättsfall:
Rörmokare misshandlade elektriker

Den aktuella dagen stod den numera dömde mannen på en pall och utförde ett arbete i en elcentral. Den andra elektrikern hade avslutat felsökningen av en elmotor när han tutade i ett gasdrivet signalhorn av plast. Mannen vid elcentralen reagerade då genom att utdela en spark med stålhättesko på den tutande kollegans ena skinka.

De båda elektrikerna ger olika versioner av förloppet. Mannen som sparkade förnekar brott och säger att han agerade i nödvärn. Han berättar att arbetet i elskåpet krävde koncentration och fokus, och att han var på helspänn. När kollegan tutade ska han ha blivit så rädd och panikslagen att han nästan sjönk ihop. Han uppger att kollegan stod vänd mot honom med tutan riktad mot honom. Det gjorde honom rädd att kollegan skulle fortsätta att tuta – så han gick ner från pallen och sparkade kollegan på skinkan i syfte att få bort denne och på så sätt stå emot angreppet.

Läs också:
Traversförare fällde elektriker i saxlift

Så här beskriver elektrikern som blev sparkad händelsen: När  han var färdig med elmotorn tutade han i en gammal tuta för att skoja med några arbetskamrater, något som ofta gjordes kolleger emellan. Han uppger att tutan inte lät så högt eftersom den var tömd på gas och att han inte riktade tutan mot den numera dömde mannen. Tvärtom så stod han med ryggen mot mannen och var i färd att lägga undan tutan under en arbetsbänk när han träffades av en hård spark bakifrån. Sparken ledde till svullnad och smärta och han blev sjukskriven i nästan 14 dagar.

Vittnen på platsen bekräftar den sparkade mannens uppgifter. Tutan riktades inte mot mannen som gick till angrepp. Tingsrätten slår fast att sparken var förhållandevis hård, och att den som medvetet sparkar någon så att smärta och skada uppstår gör sig skyldig till misshandel. Att sparken träffade på baksidan av kroppen stämmer överens med att den tutande elektrikern stod med ryggen mot angriparen. Därmed har den dömde mannen inte agerat i nödvärn.

Gärningen bedöms som misshandel av normalgraden och påföljden blir villkorlig dom utan några böter. Tingsrätten tar i straffet hänsyn till att den sparkande elektrikern har blivit uppsagt från sitt arbete.