Logga in

Montör dömd för brott mot knivlagen

Publicerad
29 mar 2021, 15:18

Får en hantverkare bära kniv på allmän plats? I Malmö dömdes nyligen en VVS-montör till 1 200 kronor i böter för att han haft knivar på sig utanför jobbet.

DET VAR I SLUTET PÅ AUGUSTI FÖRRA ÅRET som en vän ringde till VVS-montören och frågade om han ville följa med ut och träna efter jobbet. Liksom de flesta VVS-montörer använde han kniv på jobbet.

Förlorade jobbet:
Elektriker fälls för misshandel av tutande kollega

”Som ett rovdjur attackerar sitt byte”
Rörmokare misshandlade elektriker

Efter arbetet körde han hem till sin bostad där han parkerade bilen. Han och hans vän hade kommit överens om att träna ute, i ett skogsområde en mil sydost om Malmö och ha oömma kläder. Därför bytte han inte om, utan hade sina arbetskläder på sig och hade knivarna kvar i dem.

VVS-montören berättade så här enligt polisens förundersökningsprotokoll:

”Jag och min vän hade nyligen kommit igång med träningen, eftersom det var fint väder bestämde vi att köra terrängträning. Vi skulle inte ha ömtåliga kläder eftersom vi skulle ut i terrängen och jag frågade om mina arbetskläder funkade eftersom jag redan var sen och kom från jobb. Det var bra, sa han.”

DE PARKERADE BILEN VID ETT KOLONIOMRÅDE och gick runt en liten sjö, men blev plötsligt stoppade av en polis som undrade varför VVS-montören bar med sig kniv.

Han förklarade att det var en arbetskniv och en skalpell som han bar med sig och att han jobbade heltid som VVS-montör på en förmedlingstjänst i Malmö.

Tingsrätten godtog inte den förklaringen utan fällde montören för brott mot knivlagen.

Enligt polisens beslagsprotokoll är den ena kniven en Hultafors brukskniv med plastskaft som förvarades i ”fodral hängande på misstänkts arbetsbyxor på höger ben” och den andra kniven en mattkniv med plastskaft som ”anträffades i misstänkts högra byxficka”.

Viktor Sterner, Installatörsföretagen

– Först och främst är det viktigt att konstatera att det som huvudregel är förbjudet att bära kniv på allmän plats. Som undantag kan det vara tillåtet, om det är befogat, till exempel om en hantverkare som behöver en kniv i sitt arbete bär kniv även på väg till och från arbetet. I det här fallet är det rimligt att tingsrätten bedömer att innehavet av knivarna inte var befogat vid mötet med kompisen och även att det var oaktsamt att bära knivarna. Därför är det verkligen av vikt att se till att inte bära kniv annat än när det behövs, säger Viktor Sterner, jurist på Installatörsföretagen.

Störtade från 10 meters höjd:
Traversförare fällde elektriker i saxlift

– Något som är lite märkligt är dock att tingsrätten inte verkar ha tagit ställning till om innehavet av knivarna var ringa. Då ska domstolen nämligen inte döma för brottet. Det innebär att domstolen måste bedöma om det med hänsyn till omständigheterna i fallet var ursäktligt att bära knivarna, trots att det inte var befogat. Om det här fallet överklagas till hovrätten är det därför möjligt att VVS-montören skulle frikännas på grund av att innehavet ändå ansågs ursäktligt, anser Viktor Sterner.

FAKTA/SÅ HÄR SÄGER KNIVLAGEN

  • Det är förbjudet att ha knivar, stickvapen, skärvapen och andra farliga föremål på allmän plats.
  • Brott mot knivlagen kan ge böter eller fängelse i högst sex månader.
  • Enligt lagens förarbeten är det tillåtet för en hantverkare att i sin yrkesutövning bära med sig en kniv, som hantverkaren brukar använda i arbetet, även om det inte står klart att kniven krävs just vid den aktuella arbetsuppgiften.