Logga in

Ikeas Åskväder åter till salu

Publicerad
29 apr 2021, 10:09

Möbeljätten har hävt sitt tidigare säljstopp av den modulära skarvsladden Åskväder.

Ikeas åskväder är en ny produktserie med förlängningskablar och grenuttag som kan kombineras på olika sätt för att slippa sladdhärvor i hemmet eller på arbetsplatsen. Men den första mars införde företaget ett säljstopp efter att ha identifierat ett misstänkt kvalitetsproblem. I mitten av april återupptogs försäljningen igen.

Fråga Cecilia:
Är det ok att ­klamra skarv­sladden?

Klarade myndighetens granskning:
Ikeas Åskväder får grönt ljus i Elsäkerhetsverkets kontroll

– Efter att ha genomfört ytterligare tester är problemet löst. Vi är övertygade om att Åskväder lever upp till både våra interna standarder och de regler som finns på marknaderna där produkten säljs – inklusive den svenska marknaden, skriver Arvid Stigland, på Ikeas presstjänst i ett mejlsvar.

Även Elsäkerhetsverket har konstaterat att produkten uppfyller kraven. Myndigheten inledde i mitten av februari en marknadskontroll för att undersöka om det fanns några elsäkerhetsbrister. Orsaken var inte att produkten hade blivit anmäld till myndigheten, men inspektörerna noterade att det var en ny typ av produkt som det skrevs mycket om på forum.

Åskväder skickades till testhuset SGS Fimko i Helsingfors där produkten klarade alla tester till utan vare sig anmärkningar eller påpekande. Därmed avslutade Elsäkerhetsverket ärendet.

Ikeas säljstopp hade ingen koppling till myndighetens granskning. Det misstänkta kvalitetsproblemet upptäcktes i företagets egen rutinkontroll.

– Produktsäkerhet är vår högsta prioritet. Vi utvecklar våra produkter utefter ett noggrant riskbedömnings- och testprogram. Alla våra produkter utvärderas och testas under hela deras livstid för att säkerställa att de fortsätter att leva upp till våra höga standarder, med våra kunders säkerhet och hälsa i åtanke, skriver Arvid Stigland.

Fasadmätarskåp blev spänningssatt:
Hemmapularens miss gav elektriker strömgenomgång

I serien Åskväder finns bland annat en kabel som ansluts till existerande vägguttag, förlängningskablar, grenuttag samt en av/på-knapp. Enligt anvisningarna kan kunden koppla ihop max 10 uttag, och den totala längden får bli max 10 meter. Den maximala uteffekten är 3 680 watt, vilket motsvarar en ström på 16 ampere vid 230 volt. Ingen elektriker behövs.