Logga in

Är det ok att ­klamra skarv­sladden?

Publicerad
30 sep 2020, 13:13
| Uppdaterad
25 mar 2021

­Fråga: Jag och en besiktningsman diskuterade det här med att klamra en skarvsladd. Besiktningsmannen hävdade att det var ok. Är det verkligen det?

Svar: Så länge som tillverkaren inte anger annat så ja. Det finns inga andra riktlinjer som säger att flexibla kablar (skarvsladdar) inte får klamras. Det kan till och med vara att föredra så att det inte ligger lösa kablar som medför snubbelrisk eller att kablarna riskerar att utsättas för onödigt slitage.

Mer kabelfrågor:
Kollegan väljer 5G2,5 för matande kabel — är det ok?

Däremot kan det vara direkt olämpligt att klamra om man har valt en flexibel kabel för att kunna flytta runt en utrustning. SS 4364000 skriver mer om flexibla kablar i avsnitt 521.9, men tänk på att tillverkarens anvisningar gäller före svensk standard.

Har du en fråga till Cecilia Axelsson?

Mejla din fråga direkt till cecilia.axelsson@potentiale.se

Redaktionen förbehåller sig rätten att redigera och göra urval i insända bidrag. Insända bidrag kan publiceras anonymt.