Logga in

Ikeas Åskväder under Elsäkerhetsverkets lupp

Publicerad
15 mar 2021, 05:45
| Uppdaterad
30 mar 2021

Ikea lanserade nyligen den modulära skarvsladden Åskväder. Nu är produkten bortplockad från möbeljättens sajt, och Elsäkerhetsverket undersöker elsäkerheten.

I januari började Ikea sälja Åskväder i Sverige, en produktserie med förlängningskablar och grenuttag som kan kombineras på olika sätt. Allt för att slippa sladdhärvor i hemmet eller på arbetsplatsen.

Läs också:
Tre hemmapulare talar ut

Läs också:
Ska kabelstegen potential­utjämnas – ingen kan ju nå den?

Nu är produkterna bortplockade från möbeljättens webbplats och varuhus, något Feber.se var först att rapportera om. Samtidigt har Elsäkerhetsverket inlett en marknadskontroll för att undersöka om Åskväder har några elsäkerhetsbrister.

”En intressant och ny lösning, som det har blivit mycket skriverier om på forum. Vi kände att det kunde vara något att titta närmare på.”
Joel Lee Antman, inspektör Elsäkerhetsverket

– Vi har inte fått in någon anmälan mot produkten. Men det är en intressant och ny lösning, som det har blivit mycket skriverier om på forum, och vi kände att det kunde vara något att titta närmare på, säger Joel Lee Antman, som är inspektör på Elsäkerhetsverket.

Produktserien består av en kabel som ansluts till existerande vägguttag, två förlängningskablar på 0,8 respektive 2,0 meter, två grenuttag med ett eller två uttag plus ett väggfäste. Enligt anvisningarna ska man koppla ihop max 10 uttag, och den totala längden får bli max 10 meter. Den maximala uteffekten är 3 680 watt, vilket motsvarar en ström på 16 ampere vid 230 volt.

Elsäkerhetsverket har köpt in produkten på Ikeavaruhuset i Karlstad och skickade den till testhuset SGS FIMKO i Helsingfors i mitten av februari. ”Gör gärna ett belastningstest där sista uttaget belastas med nära max tillåten last.” står det i beställningen till marknadskontrollprovningen. 

– Nu väntar vi på provresultatet. Vi har även begärt in dokumentation, som Ikea redan har skickat in, säger Joel Lee Antman.

Ikea har säljstoppat Åskväder – är det något Elsäkerhetsverket har begärt?

– Nej, det är inget krav från oss. Jag blev själv förvånad när jag såg att produkten var borta från sajten, säger Joel Lee Antman.

Elsäkerhetsverket marknadskontrollerade under fjolåret 547 produkter, enligt myndighetens årsredovisning. Av dessa skickades 74 till oberoende testhus.

Så här kommenterar Ikea säljstoppet:

– Det stämmer att vi sedan 1 mars har infört ett säljstopp för vår produkt Åskväder. Säljstoppet har ingen koppling till Elsäkerhetsverket granskning. Produkten är säker om den används enligt våra rekommendationer, däremot har vi identifierat ett kvalitetsfel, som inte påverkar produktens funktion, som vi vill åtgärda. Produktsäkerhet är vår högsta prioritet och det viktigaste för oss är att våra kunder ska känna sig trygga med våra produkter, därför är vår rutin att alltid utreda produkten direkt, säger Arvid Stigland på Ikeas pressavdelning.