Logga in

Ikeas Åskväder får grönt ljus i Elsäkerhetsverkets kontroll

Publicerad
12 apr 2021, 05:45
| Uppdaterad
14 apr 2021

Den modulära skarvsladden Åskväder kom tillbaka från testhuset utan minsta anmärkning.

Uppdaterad 2021-04-14.

Ikeas Åskväder är en ny produktserie med förlängningskablar och grenuttag som kan kombineras på olika sätt för att slippa sladdhärvor i hemmet eller på arbetsplatsen.

Fråga Cecilia:
Är det ok att ­klamra skarv­sladden?

Försvann ur sortimentet
Ikeas Åskväder under Elsäkerhetsverkets lupp

I mitten av februari valde Elsäkerhetsverket att inleda en marknadskontroll för att undersöka om det fanns några elsäkerhetsbrister. Orsaken var inte att produkten hade blivit anmäld till myndigheten, men inspektörerna konstaterade att det var en ny typ av produkt som det skrevs mycket om på forum.

Åskväder skickades därför till testhuset SGS Fimko i Helsingfors. Nu har testresultatet kommit, och produkten klarade testerna till punkt och pricka utan vare sig anmärkningar eller påpekande.

– Vi har avslutat ärendet och lagt det till handlingarna, säger Joel Lee Antman, som är inspektör på Elsäkerhetsverket.

Men Ikea säljstoppade produktserien på eget initiativ den första mars. Åtgärden har ingen koppling till Elsäkerhetsverket granskning, enligt möbeljättens pressavdelning. Den modulära skarvsladden ska vara säker om den används enligt rekommendationerna. Men Ikea har upptäckt ett kvalitetsfel, som inte påverkar produktens funktion, som ska åtgärdas.

Möbeljätten har inte svarat på om produkten fortfarande är säljstoppad, men i skrivande stund ger en sökning på ”Åskväder” inga träffar på företagets webbplats. Samtidigt uppger en handfull kommentatorer i Facebookgruppen Elfel att de har sett den modulära skarvsladden på hyllorna på Ikeavaruhus i landet.

Stoppade kontakt åt fel håll
Hemmapularens miss gav elektriker strömgenomgång

Åskväder består av en kabel som ansluts till existerande vägguttag, två förlängningskablar på 0,8 respektive 2,0 meter, två grenuttag med ett eller två uttag plus ett väggfäste. Enligt anvisningarna ska man koppla ihop max 10 uttag, och den totala längden får bli max 10 meter. Den maximala uteffekten är 3 680 watt, vilket motsvarar en ström på 16 ampere vid 230 volt.