Logga in

Svårt sälja sallad till elektriker

Publicerad
15 feb 2021, 05:47
| Uppdaterad
22 mar 2021

Elektrikern Linus Mets öppnade en foodtruck för ett ge hantverkare ett nyttigare lunchalternativ. Det gick inte riktigt som han hade tänkt sig.

Linus Mets är väldigt kostintresserad. Därför hade han målet klart för sig när han drog i gång sin foodtruck i Eskilstuna.

– Jag har själv haft svårt att hitta bra luncher och ville öppna ett ställe med nyttig och god mat för hantverkare, säger Linus, som även driver eget som elektriker.

Många gillar att skämtsamt klaga på vad jag äter. Men jag känner att jag mår bra av maten, den är sjukt god och jag har inga problem att hålla vikten.
Linus Mets, elektriker och food-truckägare

I november ställde han upp trucken vid Ahlsells och anställde ett restaurangbiträde som sköter serveringen. Vid premiären innehöll menyn lågkolhydratiga salladbowls och smoothies såväl som ugnsgrillade baguetter. Matgästerna började strömma till. Men redan efter första vecka insåg Linus att matsedel behövde modifieras.

Läs mer: Slarvar aldrig med lunchen: ”Vi elektriker måste vara skärpta”

Elektrikern Patrik blev kostrådgivare – och bytte meny

– Vi hade sålt två salladbowls, noll smoothies och fler än 200 baguetter. Det är mest hantverkare som handlar här, och om de vill äta baguette så får vi sälja baguette, konstaterar han.

Linus Mets tar mer betalt för läsk än mineralvatten – allt för att höja hälsoprofilen. Foto: Charlotta von Schultz

Rätterna med lågt kolhydratinnehåll är numera bortplockade från matsedeln. Kvar finns fyra varma baguetter med pulled pork och andra köttfyllningar.

För att höja hälsoprofilen bjuder Linus Mets på hemmagjorda ingefärsshots, och han tar mer betalt för läsken än för mineralvattnet.  Allt för att styra dryckesvalet i en nyttigare riktning. Framemot våren eller sommaren ska han göra ett nytt försök med salladerna. Det kan ju tänkas att kall mat lockar mer när vädret blir varmare.

Vid Elinstallatörens besök är det snöblandat regn, och restaurangbiträdet är sjukt så Linus står själv i foodtrucken och servar kunderna. I vanliga fall jobbar han i sitt företag Rotvälta i Mälardalen, som är verksamt inom bygg, elinstallationer och fastigheter. Under åren har han sett en många undermåliga luncher därute.

Foto: Charlotta von Schultz

– Min åsikt är att det är hemskt att se den genomsnittliga matlådan på ett bygge. Så mycket färdigt skräp. Sällan något hemlagat, och då är det ofta halvfabrikat som korv eller makaroner. Maten sköljs dessutom ofta ner med energidryck eller läsk, och det fikas flera gånger per vecka, säger han. 

När han själv har matlåda innehåller den alltid något hemlagat, exempelvis en köttgryta med mycket grönsaker och lite kolhydrater. Ibland händer det att hans matvanor blir ett ”roligt” samtalsämne på byggen med lite skojfrisk jargong.

– Inte mobbning, men många gillar att skämtsamt klaga på vad jag äter. Att det ser tråkigt ut eller att jag borde unna mig något annat. Men jag känner att jag mår bra av maten, tycker att den är sjukt god och har inga problem att hålla vikten, säger Linus Mets.