Logga in

Slarvar aldrig med lunchen: ”Vi elektriker måste vara skärpta”

Publicerad
15 feb 2021, 05:46
| Uppdaterad
22 mar 2021

Oscar Nilsson är inte bara serviceelektriker. Han är lunchlådeproffs också. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Till vardags jobbar Oscar Nilsson som serviceelektriker på Strands eltjänst i Malmö. På helgerna ägnar han sig ofta åt storkok hemma i köket.  Han kan laga två maträtter som hamnar i frysen och kylskåpet plus en tredje rätt till familjens middag.

”Vi elektriker har ett fysiskt krävande arbete och måste vara skärpta hela tiden.”
Oscar Nilsson, matintresserad serviceelektriker

–  Det tar kanske fyra-fem timmar beroende på vilka maträtter det är. Men jag ser det som att jag sparar mycket tid. Jag får ju minst tio portioner, som sedan kan användas som lunchlådor eller till middag när det är jäktigt efter arbetet. Och så tycker jag det är roligt att laga mat, säger han.

Lasagne à la Oscar Nilsson. Foto: Jenny Leyman

Läs mer: Svårt sälja sallad till elektriker

Elektrikern Patrik blev kostrådgivare – och bytte meny

Oscar Nilsson har funderat en hel del på hur matvanorna påverkar hälsan, vikten och förmågan att hålla sig alert på jobbet.

– Kosten är verkligen A och O. Vi elektriker har ett fysiskt krävande arbete och måste vara skärpta hela tiden. Då behöver man få i sig tillräckligt med energi så att man inte börjar slarva eller göra misstag, säger han.

”Man måste vara skärpt hela tiden.” Foto: Jenny Leyman

I hans matlådor finns allt från tikka masala och broccoligratäng till husmansrätter som kålpudding med potatis och lingonsylt. Han ersätter ofta nötkött med kyckling i recepten. I lasagne och tacos till exempel.

– Varför använda nötkött när det finns kyckling, ett magrare alternativ som ger en helt annan karaktär på maten? Och mättnadskänsla är det inget fel på, säger han.

När det vankas tacos brukar han även byta ut tortillabrödet mot sallad. Ett knep för att behålla tacokänslan är att smula lite chips över rätten. En klick crème fraiche och tacosås sitter också fint.

Oscar Nilsson. Foto: Jenny Leyman

Uppdragen som elektriker är väldigt varierande. Ibland finns bra lunchutrymmen, ibland saknas mikro. Då gäller det att välja lunchlåda efter förutsättningarna. Kanske en termos varm soppa eller en kycklingsallad som inte behöver värmas.

För att klara hungriga nödlägen har han alltid några proteinbars med sig i bilen.

Har du fler bra tips?
– Ett enkelt knep är att använda matlådor av glas. Jag köpte runt 20 stycken för några år sedan och gör exempelvis lasagne direkt ner i lådorna. De tål sedan frysen, ugnen, mikron och diskmaskinen, säger Oscar Nilsson.

Oscars blomkålsgratäng, chili con carne, tikka masala och kycklingtacos. Foto: Oscar Nilsson