Logga in

”Öppen världsstandard för smarta hem på gång”

Publicerad
11 jun 2020, 09:18

I mars 2016 besökte vi Anders Kjellström, civilingenjör och smarta hem-evangelist i Mölndal. Med egna tekniska lösningar hade han skapat Sveriges smartaste hus, menade han.

Hur gick det sedan?

— Jo, det har gått väldigt bra. Huset med alla sina tekniska innovationer fungerar som det ska. Och många hör av sig för att få tips och hjälp att på egen hand bygga husstyrningar med hjälp av minidatorn Raspberry Pi, som jag använder. Just nu håller min sambo Gunvor Nilsson och jag på med att ta fram ett utbildningspaket för villaägare och installatörer.

Video: Anders smarta hus ger en extra Gran Canaria-resa varje år

Du har varit väldigt engagerad i arbetet kring nya standarden Thread. Vad händer på den fronten?

— Det har gått stadigt framåt och nu är det riktigt stora saker på gång. Ikea har anslutit sig till Apple, Google, Amazon, Zigbee Alliance och andra som jobbar med röststyrd smart teknik. Deras nya initiativ ”CHIP, Connected Home over IP” är tänkt att bli en öppen världsstandard för smarta hem. Legrand, Samsung, Schneider Electric och Signify är bara några som är med på tåget. 

— Det här kan revolutionera tillvaron för fastighetsägare, elektriker och många andra. Det gäller att haka på!