Logga in

Folk blev rasande när vi skrev att trådlöst skulle vinna om tio år

Publicerad
8 feb 2022, 09:46
| Uppdaterad
11 feb 2022

Trådlös belysningsstyrning har gjort succé de senaste fem åren. Elektriker var snabba med att omfamna Plejds trådlösa dimmer 2015. Men när vi samma år skrev att trådlöst är framtiden blev reaktionerna i grossistbranschen minst sagt upprörda.

Mannen på den stora elgrossisten var så arg att han var osäker på om vi ens kunde göra en intervju. Han hade förberett skriftliga svar som han kunde ge mig om känslorna skulle svalla och vi skulle behöva avbryta samtalet. Det är ett exempel på ilskan över två artiklar jag skrev i Elinstallatören våren 2015, min första tid på tidningen. Ett annat exempel är när min dåvarande chefredaktör kallades in till ett möte med branschföreträdare. De ville visa hur illojal tidningen hade varit mot branschen genom de två artiklarna jag skrivit. Men chefredaktören kunde visa att tidningen hade skrivit 80 artiklar om den teknik som branschföreträdarna ansåg var den enda rätta. Siffran 80 mot två ändrade tonläget i rummet och fler insåg det absurda i situationen. 

den ena artikeln som väckte ilska
“Trådlöst har vunnit om tio år”

Och den andra
”Sverige är hopplöst efter när det gäller smarta hem”

Också Babak Esfahani, Plejds grundare och vd, hade hört talas om att elektrikerbranschen var konservativ, det berättade han om i ett reportage i Elinstallatören 2019. Folk hade sagt till honom att elektriker inte skulle gilla Plejd. Men när han kom till Elfack 2015 med Plejds nya universaldimmer blev det precis tvärtom. Responsen från elektriker var översvallande. I dag är bolaget en framgångssaga med börsvärde på 4 miljarder kronor.

”Själv förstod jag inte varför vi som tidning skulle avkrävas lojalitet med en viss teknik.”

Var det klirret från Plejds kassa som stillade det heta blodet? Troligen. I dag har alla ansedda tillverkare en uppsjö av trådlösa produkter för det smarta hemmet. Den med tunn plånbok kan köpa sig en appstyrd ljuskälla från Ikea eller Philips. Men många svenskar har nog råd med den bekvämlighet det innebär att ta hem en elinstallatör som fixar så att alla ljuskällor i ett rum kan styras från en och samma dimmer. Den tekniken är inom räckhåll för några tusenlappar. Vid sidan av det cyanfärgade originalet finns i dag trådlös ljusstyrning också från Casambi, Malmbergs och flera andra. Räcker inte det? Bland andra Wiser hjälper villaägaren att styra lås, larm, värmesystem och mycket mer. Trådlöst givetvis.

Läs också:
6 smarta hem-system du bör ha koll på

Läs också:
Så kan du tjäna pengar på ökat intresse för smarta hem

Själv förstod jag inte varför vi som tidning skulle avkrävas lojalitet med en viss teknik. Det enda vi gjorde var att citera en vd för ett Internet of things-bolag som sa att “trådlöst har vunnit om tio år”. Jag erkänner att ilskan triggade min nyfikenhet. Den som själv säljer en överlägsen produkt blir väl inte arg när det kommer konkurrens? Anade de rent av att vd:n hade rätt? Bolaget han var vd för nådde miljardvärdering men gick ändå i konkurs i juli 2020. Vi andra behövde inte vänta tio år på att trådlös teknik skulle vinna kampen om det smarta hemmet. Det har den redan gjort.