Logga in

Elektrikern efter corona-karantänen: Nu kliar det i arbetsfingrarna

Publicerad
25 feb 2020, 13:54

Johan Pettersson Sjörup var ledande montör på ett bygge i Kina när coronaviruset började spridas.

Uppdraget i Peking tog en oväntad vändning för Johan Pettersson Sjörup, som är elektriker på Emil Lundgren AB i Uppsala. Vi ringde upp och ställde fem frågor.

Rättsfall: 19-åring skadades allvarligt av en ljusbåge – nu döms Serneke

Vad gjorde du i Kina?
–  Vi var tre elektriker som kom till Peking den 12 januari för att jobba på ett bygge, det rörde sig om tillbyggnad av kontorsytor. Planen var att vi skulle stanna i sex veckor, åka hem tre veckor och sedan åka tillbaka till Kina och jobba sex veckor till. Ja, det var planen, men efter någon vecka började vi höra talas om ett virus som spred sig i en grannstad, säger Johan Pettersson Sjörup.

Mer om coronaviruset: Elteknikmässan Light + Building ställs in

Hur märkte ni av coronaviruset?
– Många kineser hade ju lämnat Peking för att fira det kinesiska nyåret, och sen kunde de inte återvända. Det blev väldigt tomt på byggarbetsplatsen och i hela staden. Vi blev tillsagda att bära munskydd på hotellet, i gallerior och i tunnelbanan och fick febern kontrollerad upp till tio gånger per dag. Huvudentreprenören i Sverige blev orolig och ville ta hem oss i förtid, men SAS hade ställt in flyget från Kina. Sedan satt vi i två dagar utan att veta hur vi skulle ta oss hem. Vi var aldrig speciellt oroliga för viruset, men började funderade på om vi skulle behöva stanna kvar länge. Men vi kunde flyga hem via Dubai, resan tog 20 timmar i stället för åtta, säger Johan Pettersson Sjörup.

ARN-fall: Elfirman tog 4 000 kronor för 2 minuter – fick rätt

Och när du kom hem satte du dig själv i karantän?
– Ja, det var frivilligt för man är inte tvingad att sitta i karantän i Sverige. Jag har inte haft några symptom, men jag träffar mycket folk i jobbet och har äldre släktningar så jag tycker att det hade varit dålig moral att inte vara ledig. Jag stannade hemma i två veckor, och började jobba igen i måndags, säger Johan Pettersson Sjörup.

Hur var det att komma tillbaka på jobbet?
– Det kändes väldigt bra, för nu kliar det lite i arbetsfingrarna igen. Det blev mycket prat bland kollegerna både om coronaviruset och om hur det var att arbeta i Kina. Säkerhetstänket där är inte alls som vi är vana vid. Inga hörselkåpor eller skyddsglasögon, det var skräpigt på arbetsplatsen och byggställningar var inte som här hemma. Elsäkerheten? Den var undermålig och det fick vi ordna, säger Johan Pettersson Sjörup.

Ur arkivet: Vilda västern när klåpare installerar solceller

När åker ni tillbaka till Peking och slutför arbetet?
– Jag vet faktiskt inte när vi åker dit. Kanske när SAS börjar flyga till Peking igen, säger Johan Pettersson Sjörup.