Logga in

Så fick de en vinstmarginal – på mer än 24 procent

Publicerad
2 apr 2019, 07:46
| Uppdaterad
9 apr 2021

Vem drömmer inte om högre siffror i bokslutet? 3El AB och vd Tony Wilhelmsson kunde skryta om feta vinstmarginaler – redan efter första året. Vad gör de som inte du gör?

I Västerås är Tony Wilhelmsson vd för Instalco-ägda 3El AB. Hans företag gör många uppdrag åt större fastighetsägare i området norr om Mälaren och är ett av landets mest lönsamma elteknikföretag. Omsättningen per anställd översteg senaste bokslutsåret 2,4 miljoner kronor och vinstmarginalen låg på mer än 24 procent. Redan efter året de startade, 2011, hade 3 El 17,4 procent i vinstmarginal.

Läs också om ombyggnadschefen som är starkt kritisk till installatörer: ”Vi hittade inga företag som höll måttet”

En del av förklaringen till de här goda siffrorna är en medveten satsning på att ta en större del av kakan än enbart elinstallationerna i projekten.

– Det händer att vi kör hela projekt i egen regi, att vi tar med byggare, snickare, målare och andra installationsdiscipliner som underleverantörer till 3El. Men vanligast är att vi kör projekten i samarbete med ett ventilations- och ett VS-företag, förklarar Tony Wilhelmsson.

I dag är 3El vana vid att arbeta som totalentreprenör på installationssidan, vilket ger företaget helt andra möjligheter att påverka kostnaden i projekten. Men projekteringen föredrar företaget att köpa in utifrån.

Läs mer: Blixtsnabb digital brytare blev årets innovation

– När vi presenterar vårt erbjudande slår vi ihop kostnaderna för alla grenar till en klumpsumma. Men när sedan affären är hemma skriver vi tre separata avtal och samordnar arbetet internt i gruppen.

Tony Wilhelmsson, 3El

Tony Wilhelmssons erfarenhet är att beställarna tycker att det är bekvämt med ”installationspaket”.  Rätt genomfört innebär upplägget att beställaren slipper oroa sig för samordningsproblem mellan olika installatörer. För 3El betyder pakettänket att företaget och dess partners blir mer attraktiva för beställarna, särskilt när det gäller medelstora projekt.

Läs också: Escape Room ska lära gymnasieelever hitta elfel

– Vi har sett att den här modellen fungerar väldigt bra när det gäller kontorsombyggnader och lokalanpassningar. I de större projekten är det fortfarande den gamla kutymen som gäller – där ska det vara en byggare i spetsen och sedan underentreprenörer för olika installationsdiscipliner.

FAKTA

3 El

• Säte i Västerås
 Omsatte 70,7 mkr 2017, med 29 anställda
• Omsättning per anställd: 2,4 mkr
• Vinstmarginal: 24,1 procent.

Tony Wilhelmsson förklarar att 3El och dess partners föredrar att fronta tillsammans mot beställaren.

– När vi presenterar vårt erbjudande slår vi ihop kostnaderna för alla grenar till en klumpsumma. Men när sedan affären är hemma skriver vi tre separata avtal och samordnar arbetet internt i gruppen. Skulle någon av oss ha räknat bort sig i sin del så försöker vi hjälpas åt med att täcka upp för det. På så vis håller vi samman gruppen, det lönar sig i längden, säger Tony Wilhelmsson.

Missa inte: Arg elinstallatör avregistrerade elfirma – utan ledningens kännedom

3El är ett företag som klivit uppåt i värdekedjan och som haft framgångar med att antingen själva ta totalansvar för de tekniska installationerna eller att genomföra dem i samarbete med fasta partner. Båda har också provat att vara huvudansvariga mot beställaren för hela byggprojekt, men bara i riktigt speciella fall. Det är inte en roll som företagen aktivt strävar efter att ta. 

– För större projekt har jag svårt att se någon idé med att vi skulle börja konkurrera med de stora byggarna.

Magnus Lindros, Nymans Elektriska

Bilden bekräftas när Elinstallatören frågar runt bland framgångsrika företag i elinstallationsbranschen. Rollen som totalentreprenör överlämnas med varm hand åt de riktigt stora företagen i byggbranschen.

Så tar du klivet upp i näringskedjan: 8 sätt att bli en rikare elektriker

Men det finns flera företag som provat att ta totalansvaret. Magnus Lindros, vd på Nymans Elektriska i Haninge söder om Stockholm vittnar om erfarenheterna:

Magnus Lindros.– För några år sedan tog vi hjälp av en affärsutvecklingskonsult för att se hur vi skulle kunna förändra vår roll i byggprocessen. Lärdomen var att Nymans Elektriska skulle behöva anställa folk med kompetens i bygge och byggledning.

Det är något Magnus Lindros är tveksam till:

– Jag tror inte att det skulle löna sig, annat än i väldigt strippade eller specifika projekt. För större projekt har jag svårt att se någon idé med att vi skulle börja konkurrera med de stora byggarna. Vi tror i stället på ett långsiktigt nära samarbete likt det upplägg som tidiga samverkansprojekt utformas efter i dag.

Läs också: 7 kändisar som du inte visste var elektriker

Nymans Elektriska har även funnit en annan väg att öka sin del av ”byggkakan”. De har satsat på konstruktion ”in house” för att utöka kompetensen inom företaget. Direktkontakten med byggherren är viktig och öppnar den dörr som behövs för att komma in tidigt i projekten. Något som ger bättre utväxling på företagets tekniska och ekonomiska kompetens, två områden de satsar starkt på.

– Vi har tröttnat på alla omtag i byggprocessen och vill att installationer väljs och utförs rätt på en gång. Det blir mest prisvärt för alla parter. Och så har vi satsat på kompetens inom lås som i många projekt inte blir samordnat fullt ut, säger Magnus Lindros.

Läs mer: Pengar och livskvalitet lockar polska elektriker till Sverige

Magnus Lindros framhåller att företagets höga kompetens inom ekonomi, redovisning och teknik är en avgörande faktor bakom Nymans Elektriskas positiva utveckling genom åren. Det är viktigt att initialt kunna redovisa pricksäkra kalkyler som håller.

– Våra konstruktörer kan göra ett bättre jobb än de som konsultföretagen tillhandahåller, eftersom de har direktkontakt och hela tiden får feedback direkt från våra montörer. Och jag vill hävda att vi också gör bättre kalkyler än konsulterna, delvis av samma orsak.