Logga in

I Planproj facebookar medarbetarna

Publicerad
4 maj 2017, 13:08
| Uppdaterad
9 apr 2021

Kim Bergehed är vd på teknikkonsultföretaget Planproj i Norrköping som med spetskompetens inom el eller VVS erbjuder byggledningstjänster. För att få behålla medarbetarna vill ledartalangen Kim Bergehed skapa delaktighet och engagemang.

Vi träffas på Universitetssjukhuset i Linköping, där Kim Bergehed rör sig vant och obehindrat. Här har hon varit med och arbetat med installationerna i de nybyggda delarna av US, som linköpingsborna kallar sitt sjukhus.

– Det är svårt att hitta ett mer installationstätt ställe, säger hon med glittrande ögon och pekar ut över de fräscha luftiga ytorna vid sjukhusets norra entré.

– Vi är med och bygger om 50 000 kvadratmeter på US på uppdrag av Region Östergötland, som är vår största uppdragsgivare. Hittills har vi hunnit med hälften, konstaterar hon och tillägger att fokus ligger på att skapa bättre flöden för vården. Dessutom sitter vi med i ledningsgruppen för bygget av ett nytt psykiatrihus, Tinnerbäckshuset, som ska bli landets största passivhus inom vården med 700 m2 solceller.

De tänker också på de anställda: Tror på att finnas nära där medarbetarna bor

– Det ska ligga bara ett stenkast härifrån, vid en liten bäck. Så förhoppningsvis blir det en läkande miljö, förklarar Kim Bergehed som är född och uppvuxen i teknikstaden Linköping.

”Jag vill hela tiden framåt och är nyfiken på att lära mig nya saker. Dessutom har jag alltid varit intresserad av teknik. Men det är människorna i företaget som jag är allra mest intresserad av.”

Kim Bergehed, vd och delägare, Planproj.

 

Planproj arbetar med bland annat projekteringsledning, installationssamordning, byggledning och besiktning.

– Vi brukar kallas oss för en managementkonsult med stor installationskompetens med både bredd och spets, säger hon och tillägger att företaget har särskilda kompetenser inom VVS, el, styr och regler, bygg och besiktning. Det gör att vi kan erbjuda en byggledning med spetskompetens inom el eller VVS.

Man brukar inte se så många vd:ar på byggarbetsplatser, men den verkställande direktören Kim Bergehed vill vara med där det händer. Vilket sker ganska ofta, eftersom Kim Bergehed hellre är på fältet än sitter på kontoret framför en dataskärm.

Det här är Kim Bergeheds första vd-jobb. Hon har för övrigt aldrig tackat nej till ledarskap, från kaptensrollen som barn i handbollslaget RPIF Linköping till vd-skapet i ett framgångsrikt och expansivt teknikkonsultföretag.

– Jag har alltid haft en väldigt stark drivkraft att stå på egna ben och skaffa ett yrke där jag får nytta av mina ledarskapstalanger. Jag vill hela tiden framåt och är nyfiken på att lära mig nya saker. Dessutom har jag alltid varit intresserad av teknik. Men det är människorna i företaget som jag är allra mest intresserad av, förklarar hon.

Teknikintresset och möjligheten att få vara ute på företag under utbildningstiden gjorde att hon valde en KY-installationsutbildning (numera Yrkeshögskolan) på Installatörernas Utbildningscentrum (IUC) i Katrineholm.

– Det var jättespännande! säger hon entusiastiskt.

Läs mer: Han betalade sin egen utbildning

”Trots att man är ute själv på de flesta uppdrag ska man ändå kunna känna en tillhörighet och få feedback. Det är en utmaning för mig som chef att jobba aktivt med de här frågorna, för att kunna behålla de resurser som vi har.”

Kim Bergehed, vd och delägare, Planproj.

Efter att ha arbetat på de stora, rikstäckande teknikkonsulterna WSP och Sweco (där hon projekterat i tio år) fick hon i augusti 2015 erbjudandet om att bli vd och delägare i Planproj, en liten teknikkonsultfirma med inriktning mot installationsteknik som startats fyra år tidigare av VVS-montören och entreprenören Urban Klanghammar. Kim Bergehed tackade ja till både jobbet och delägarskapet, utan att tveka.

– Går man bara på den trygga vägen, så kommer man inte framåt. Därför var det självklart för mig att anta utmaningen. Jag kände till Urban Klanghammar sen tidigare och ville gärna jobba med honom. Dessutom fanns ju här möjligheten att aktivt bidra, påverka och bygga upp ett litet företag, men det gäller att växa med förnuft för att behålla lönsamheten.

Linköpings motto, ”Där idéer blir verklighet”, skulle lika gärna kunna vara Kim Bergeheds. De senaste åren har Planprojs omsättning mer än fördubblats och är i dag närmare tio miljoner kronor. Dessutom har antalet anställda fördubblats från tre till sju de senaste åren.

– Nyckeln i bolaget är medarbetarna, vi har dem i fokus hela tiden. Trots att man är ute själv på de flesta uppdrag ska man ändå kunna känna en tillhörighet och få feedback. Det är en utmaning för mig som chef att jobba aktivt med de här frågorna, för att kunna behålla de resurser som vi har, säger Kim Bergehed och förklarar att hon försöker hitta aktiviteter och verktyg i vardagen som gör att medarbetarna känner tillhörighet till företaget.

En gemensam plattform där alla kan dela vad de gjort under en arbetsdag är en Facebook-sida, förklarar hon. På Planprojs Facebook-sida kan man läsa om inventering av rörsystem på Universitetssjukhuset och om rörisolering av magnetröntgeninstrument. För att nu bara ta några exempel.

– Det handlar om att hitta flödet dagligdags som skapar delaktighet. Sen handlar mycket om att man arbetar med sin egna personliga utveckling. Där handlar det inte om att vara felfri själv, utan att vara medveten om hur man är och använda det i vardagen, tillägger hon.

Läs också om: Tectel som också satsar på medarbetarskap genom en gemensam värdegrund.