Logga in

”Jag sa till kunden ungefär 120 000 kronor men nu har vi fakturerat 150 000 kronor”

Publicerad
20 mar 2019, 15:54

Betti-Ann Pettersson, entreprenadjurist svarar på en företagarfråga om cirkapris.

FRÅGAN | Vi har gjort ett jobb hos en privatkund som vi fakturerat 150 000 kr för. När jag var hemma hos kunden och tittade på jobbet sa jag att priset skulle landa på ungefär 120 000 kr och nu hävdar kunden att han inte vill betala mer än det, men det var ju inget fast pris som avsågs? Jag skrev aldrig någon offert sen och vi sa att vi skulle göra jobbet på löpande räkning. Har vi rätt till betalning för hela fakturan?

Mer juridik: Tre skäl att låta byggaren ta extrabeställningen

”Tänk därför på att inte uttala dig om några cirkapris, budgetpris, mellan tummen och pekfingret-gissningar eller liknande om du inte kan stå för det priset med 15 % marginal, eftersom det innebär en slags takpris.”

Betti-Ann Pettersson, entreprenadjurist Installatörsföretagen.

Spänningssatte annans fulel – hamnade i rätten: Olyckligt om det leder till att branschen inte vill åta sig liknande uppdrag

JURISTENS SVAR |  I detta fall vill du ha 150 000 kr i betalning och kunden menar att du ska stå för den prisuppgift du lämnat om 120 000 kr. Eftersom ni är överens om att du sagt att priset skulle sluta på ”ungefär” 120 000 kr har du lämnat en ungefärlig prisuppgift enligt 36 § 2 st. i konsumenttjänstlagen och enligt denna bestämmelse får en sådan prisuppgift inte överskridas med mer än 15 %. Du har alltså rätt till betalning med 138 000 kr (120 000 kr x 1,15). Detta oavsett om 150 000 kr kan anses skäligt för det utförda arbetet. Tänk därför på att inte uttala dig om några cirkapris, budgetpris, mellan tummen och pekfingret-gissningar eller liknande om du inte kan stå för det priset med 15 % marginal, eftersom det innebär en slags takpris.

Rättsfall: Traversförare fällde elektriker i saxlift

Detta gäller så länge det inte tillkommit arbeten (ÄTA) eller om arbetet blivit dyrare pga. något som kan hänföras till din kund och som du inte kunde räkna med när ni diskuterade priset. I sådana fall har du rätt till skälig ersättning utöver de 138 000 kr.  

Är jourpris okej? Debiterade 6 500 kronor för en kvart

Du kan avtala med din kund om att en ungefärlig prisuppgift får överskridas med en annan procentsats än 15 %, men det är då du som har bevisbördan för denna överenskommelse så se i sådant fall till att få den skriftligen bekräftad från din kund. I kontraktsformuläret till ABS 18 och Hantverkarformuläret 17 gäller t.ex. att till den del en ungefärlig prisuppgift avser markarbeten, rivningsarbeten eller annat som kräver undersökningar som entreprenören normalt inte är skyldig att utföra i anbudsskedet får inte denna överskridas med mer än 25 %.

Tänk även på att alla priser du lämnar till en konsument förutsätts vara inklusive moms.

Verkstad i Fagersta avidentifierade och annonserade ut stöldgods: Avancerad hälericentral för stulna verktyg