Logga in

Får jag sno kunder från min tidigare arbetsgivare?

Publicerad
20 jun 2022, 08:05
| Uppdaterad
27 okt 2022

Har du startat egen elfirma och vill jobba vidare med dina gamla kunder? Då gäller det att ha koll på lojalitetsplikten. Arbetsrättsjuristen Evelina Kassberg svarar på fyra frågor.

Vad har frisörer och elektriker gemensamt? När de startar eget hänger nöjda kunder gärna med. Och det är helt ok – om man sköter övergången på rätt sätt. Evelina Kassberg, arbetsrättsjurist på Installatörsföretagen, reder ut vad som gäller.

Elektrikern Emil delar med sig av sina erfarenheter:
Friheten – och tabbarna – när Emil startade elfirma

Läs också:
Tre skäl att INTE starta egen elfirma

Får man locka med sig sin tidigare arbetsgivares kunder till sin nya elfirma?

– Som anställd har du en lojalitetsplikt mot din arbetsgivare, som innebär att du inte får sätta dina egna intressen före arbetsgivarens. Den plikten gäller både under anställningsperioden och uppsägningstiden. Du får alltså inte rekrytera kunder eller marknadsföra din egen framtida firma innan uppsägningstiden har löpt ut, säger Evelina Kassberg.

Men man får väl nämna för kunder att man ska starta eget snart?

– Ja, du får berätta att du kommer att sluta på din nuvarande anställning och starta egen elfirma. Men innan uppsägningstiden är slut får du inte på något sätt sälja in framtida uppdrag till din egen firma eller marknadsföra dig. Du får inte heller baktala din arbetsgivare eller rekrytera kolleger. Och absolut inte kopiera exempelvis kundregister och prislistor, för det räknas som företagshemligheter.

Efter att uppsägningstiden är slut: Är det fritt fram att locka över kunder då?

– Ja, när anställningen är över upphör även lojalitetsplikten. Då får du konkurrera om jobb, marknadsföra dig för din gamla arbetsgivares kunder och locka över tidigare kolleger.  Enda undantaget är om du har en speciell klausul i ditt anställningsavtal, men det brukar inte elektriker ha.

Den här branschen är personbunden, och det är vanligt att kunder följer med när en elektriker byter jobb. Då förlorar den tidigare arbetsgivaren naturligtvis kunder, men när företaget rekryterar en ny elektriker kan man å andra sidan få nya kunder på köpet.

Läs också:
Ida startade elfirma – direkt efter plugget

Har du något råd till elektriker som funderar på att säga upp sig och starta eget?

– Mitt tips är att vara uppmärksam på lojalitetsplikten för annars kan det bli tråkiga konsekvenser. Det finns rättsfall där tidigare anställda har fällts i Arbetsdomstolen och fått betala stora skadestånd, säger Evelina Kassberg.