Logga in

Blixtsnabb digital brytare blev årets innovation

Publicerad
28 mar 2019, 16:49

Skippa mekaniken och få en elcentral som bryter blixtsnabbt. Nu prisas den digitala dvärgbrytaren som ger snabbare nödstopp – och samtidigt gör huset smart.

Stockholmsföretaget Blixt Tech utsågs till årets vinnare av Inission Innovation Award på Elektronikmässan i Göteborg i veckan. Företaget vill revolutionera dagens elcentraler med en ny typ av dvärgbrytare. På utsidan ser de ut som vanliga automatsäkringar. De kopplas in och monteras på DIN-skenan precis som vanligt. Men innanmätet är helt digitalt.

Video: Digital säkring bryter på 250 nanosekunder

– Om någon stoppar en skruvmejsel i vägguttaget så bryter den digitala brytaren strömmen tusen gånger snabbare än dagens brytare. Dessutom kan den användas för nya tjänster som gör huset smart, sade Trued Holmquist, vd och medgrundare på Blixt Tech, när Elinstallatören intervjuade honom 2017 när bolaget fortfarande hette Manetos.

De digitala brytarna gör det möjligt att styra förbrukningen i varje grupp med stor noggrannhet. Enskilda sinusperioder i strömkurvan kan plockas bort. Brytarna kan även mäta och analysera hemmets elanvändning, och programvaran kan uppdateras och styras på distans. På så vis kan hemmets eldrivna prylar styras från elskåpet. 

Läs mer om hur tekniken fungerar här. 

Inission Innovation Award arrangerades i år för sjunde gången. Tävlingens syfte är dels att främja entreprenörer och idéer, dels att uppmärksamma den svenska industrin som tillverkar elektronikprodukter.

De övriga finalisterna var Chromogenics med sina autonoma dynamiska fönster och Labtrino AB med ett intelligent vattenmätarsystem för flerbostadshus. Vinnaren Blixt kan se fram emot 250 000 kronor i utvecklingstjänster från Prevas och 1 000 000 kronor i tillverkningstjänster från Inission.

Läs mer: Solcellerna kopplades in – och elanläggningen löpte amok