Logga in

Elkläderna mot kylsmockan

Publicerad
21 jan 2019, 10:48
| Uppdaterad
24 feb 2021

Svinkallt på jobbet? Här är fyra eldrivna plagg som gör det lättare att hålla värmen.

Vinterkylan har slagit till på allvar – och den som fryser kan ha svårt att göra ett bra jobb. Men tidningen Arbetarskydd har hittat fyra batteridrivna plagg som ger en värmenboost.

Tvinnade ledare: 4 x 1,5 = 6 …eller?

  • Värmehandsken Kiruna från Nevercold har värmeelement i kolfiber runt fingrarna såväl som på ovansidan. På handryggen sitter en reglerknapp för att välja temperatur i tre steg. Från 37°C till 53°C. De små litiumjonbatterierna räcker i mellan 2 och 8 timmar beroende på vilken värmeeffekt du väljer. Handflatan har förstärkt konstläder.
  • Värmejackan M12 från Milwaukee som har fem insydda fibervärmezoner runt överkroppen och i framfickorna. Litiumjonbatteriet ger en drifttid på upp till åtta timmar på en laddning, och du kan välja mellan tre värmenivåer.
  • Från Milwaukee kommer även värmehoodien i grå bomull. Den har tre värmezoner och klarar åtta timmar på en laddning om du väljer det lägsta av tre effektlägen. Huvan passar under arbetshjälmen, enligt försäljaren.
  • Värmekläders eluppvärmda underställströja Warm & Safe är avsedd att användas som ett första lager. Totalt sju värmeelement finns fördelade på överarmarna, bröstet, kragen samt övre och undre ryggen. Det finns fyra effektlägen och litiumjonbatteriet klarar ungefär fyra timmar på en laddning. 

Elplagg för elektriker kan tyckas passa som hand i handske. Men finns det några säkerhetsmässiga aspekter att tänka på innan man drar på sig eluppvärmda plagg? Vi bollar frågan till Fredrik Byström Sjödin, elsäkerhetsexpert på Installatörsföretagen.

Läs mer: Har du också missförstått vad som ingår i kontroll före idrifttagning

– Spontant har jag svårt att se att det skulle finnas några särskilda risker med såna här plagg. Man kanske skulle kunna tänka sig att en skadad handske kanske skulle kunna leda in ström om man samtidigt tog i något strömförande. Men det är långsökt. Fast en annan aspekt är att skyddskläder för elektriker ofta är provade för att hålla en viss isolation. Det kan vara värt något att kolla upp om man vill använda produkterna, säger han.

Den som vill klara vinterkylan utan batterikläder kan ta del av Kirunaelektrikern Erik Isakssons kyligaste tips.