Logga in

Nytt spår för vuxna till elektrikeryrket

Publicerad
21 dec 2018, 10:20

EUU:s nya utbildning för företagslärlingar varvar teorikurser i Nyköping med praktiskt arbete i de företag som utnyttjar denna nya möjlighet att säkra kompetensbehoven.

Jens Albrektsson, utbildningsansvarig på Installatörsföretagen, IN, berättar att EUU-s utbildning för företagslärlingar är en försöksverksamhet som bedrivs i samarbete med facket SEF. Tre olika inriktningar erbjuds detta läsår och varje utbildning tar två år att genomföra. Den första kursen, till installationselektriker, startade i slutet av september, i februari blir det en utbildning för larm- och säkerhetstekniker och en utbildning inom tele och data.
Företagen får betala lärlingslön och stå för reskostnader. Kost och logi under kursveckorna i Nyköping regleras enligt kollektivavtal. Elbranschens Centrala Yrkesnämnd, ECY, står för kurskostnader och litteratur – under försöksverksamheten.

Läs mer: ”Kul att se ungarnas reaktioner när dagisfröken dök upp i full elektrikermundering”

Eleverna i utbildningen för installationselektriker läser en vecka hos EUU i Nyköping och åker sedan ”hem” för att omsätta det de lärt sig i praktiskt arbete under två veckor. Sedan blir det en ny vecka teori och så rullar allt vidare i de två år som den här utbildningen ska ta. Allt avslutas med ett prov av samma snitt som används vid ETG. De som klarar provet kan ansöka om ECY-certifikat och gå raka vägen till anställning som förstaårsmontör.
Jens Albrektsson håller med om att det nog kunde ha varit ännu fler kvinnor i första lärlingskullen, men han gläds åt att så många sökte:
– Det är ju jättekul att så många av de sökande var kvinnor och jag tror det visar att elektrikeryrket är ett attraktivt yrke när man lagt ungdomsåren bakom sig. De är kanske mindre påverkade av den normkultur som kan råda bland ungdomar och deras föräldrar. Den kan förklara varför det är så få kvinnliga sökande till el- och energiprogrammet på gymnasiet.

Läs mer: Svårt för vuxna att omskola sig till installatör