Logga in

Lätt missa fel i stolpe

Publicerad
1 okt 2018, 06:00

Att hitta fel i belysningsanläggningar med många stolpar kan vara lurigt. Mättekniken som krävs är inte alltid tillgänglig och det finns osäkerhet kring hur den ska användas.

Ett mystiskt problem med en säkring (L1) som löste ut med ojämna mellanrum fick Teodor Arsenie att skicka ut en fråga i Facebook-gruppen Inget elfel, men… Vad var det som orsakade felet i utomhusbelysningen med 15 LED-stolpar per fas hos en bostadsrättsförening? Till stolparna fanns trefasmatning i sex millimeters kabel.

”Jag tyckte det var konstigt att det tog så lång tid innan säkringen löste ut, ofta flera dagar”

Teodor Arsenie, elinstallatör, ITA Elteknik

– Det var tre stolpar som gick sönder samtidigt hela tiden. Jag tyckte det var konstigt att det tog så lång tid innan säkringen löste ut, ofta flera dagar, säger Teodor Arsenie, elinstallatör på Ekerö utanför Stockholm.

Förslagen till vad som orsakat problemet varierar i Facebook-tråden. Allt från att stolpar blivit påkörda eller fyllts av myrbon, till att hantverkare kopplat in ström till sin husvagn från belysningsstolparna. Markarbete som skadat en kabel är ett annat förslag. Att det handlar om kortslutning är de flesta eniga om.

Möjlig orsak till fel: Hyresgäster i belysningsstolpe

– Det är lurigt med el när det handlar om så här långa sträckor. Till slut har vi i alla fall funnit förklaringen. Det krävde så kallad ”meggning” som är enda sättet att hitta det här felet, säger Teodor Arsenie.

Viktigt ha koll på stolparna: Tre fel bakom strömgenomgång på lekplats

En Megger är ett specialinstrument som mäter hur bra motståndet är mellan fasledare eller neutralledare och skyddsjord. Instrumentet kallas allmänt för isolationstestare.

Genom strukturerad mätning med instrumentet fick Teodor Arsenie svar på sin fråga.

– Vi hittade rätt sträcka av kabeln, mellan stolpe tre och fyra, där instrumentet gick upp till 100 direkt. En skada på kabeln orsakade kortslutning på en fas när det regnade och vatten läckte in i markröret, säger han.

Från början trodde Teodor Arsenie att glipan i kabelns hölje orsakats av en bristfällig skarvning. Men efter inspektion visade det sig att kabeln skadats då lantmäteriet grävt ner en plint där.

”Det är lätt att bli lurad vid meggning. I mitt fall såg hela anläggningen dålig ut tills jag kopplade bort armaturerna”

Kenny Gällroos, 2-årsmontör, Örnsbergs el och data

I en kommentar på Facebook berättar Kenny Gällroos, 2-årsmontör hos Örnsbergs el och data, att han stött på liknande problem. Även då uppstod skadan vid ett markarbete.

– Det är lätt att bli lurad vid meggning. I mitt fall såg hela anläggningen dålig ut tills jag kopplade bort armaturerna. Då kunde jag lättare lokalisera sträckan med fel, mellan två stolpar, och vilken fas som var drabbad, säger Kenny Gällroos.

Både Arsenie och Gällroos tycker att deras utbildningar varit bristfälliga när det gäller meggning/isolationsmätning. Den vuxenutbildning som Kenny Gällroos gått hade bara en kort genomgång av mättekniken. Det räcker inte för att få förståelse för de värden som Meggern visar.

– Det finns inte så mycket tid, vare sig i skolan eller som lärling, att lära sig megga. Men det är viktigt att kunna. Tekniken är enda sättet att hitta den här typen av fel, säger Teodor Arsenie.

Läs mer:Vårt system är tvärtom säkrare

Att mättekniken inte alltid finns till hands är delvis en kostnadsfråga. Mätaren är dyr och det tar tid att felsöka på ett systematiskt sätt. Men det är viktigt av säkerhetsskäl och ingår i egenkontrollen, menar Kenny Gällroos som har en inarbetad rutin för sin meggning vid nyinstallation:

– Jag kopplar in plinten först och meggar. Efter att marken lagts igen meggar jag igen innan armaturen kopplas in. Då slipper man bli lurad, berättar han.