Logga in

Tre gånger elfel – i duschen

Publicerad
7 feb 2018, 14:51
| Uppdaterad
24 feb 2021

Elinstallationer i våtrum kräver extra säkerhet och det gäller att vara uppmärksam när förutsättningar ändras, exempelvis vid ombyggnation. Ett proppskåp ovanför duschen innebära stora risker, menar Elsäkerhetsverkets expert.

Bland bilderna i Elfel på senare tid finns en* (se kommentar längst ned) på ett proppskåp som sitter ovanför en duschkabin utan tak. Troligen sitter proppskåpet i en äldre fastighet och har funnits på sin plats långt innan duschkabinen sattes in. Oavsett varför den ovanliga placeringen uppstått löper användarna stor risk att bli skadade. 

– Om någon råkar duscha uppåt på elcentralen kan hen få ström genom kroppen. Det är också riskabelt att byta proppar, eftersom man då måste stå i duschkabinen, säger Hans-Åke Karlsson, på Elsäkerhetsverkets avdelning anläggningar.

Han tillägger att det är positivt att elcentralen har kompletterats med en jordfelsbrytare, men installationen uppfyller inte kraven i gällande standard.

– Jag hade nog flyttat den elcentralen, eller placerat duschkabinen på ett lämpligare ställe, säger Hans-Åke Karlsson.

Läs mer: Hyresgästen elchockades i duschen, fastighetsägare dömd tll dagsböter 

”Enligt Hans-Åke Karlsson finns några vanliga missuppfattningar gällande elinstallationer i våtrum. Allra vanligast är tron att det är okej att installera golvvärme på egen hand i badrummet. Alla elinstallationer i badrum, inklusive golvvärme och byte av taklampa, kräver en behörig installatör.”

Inte mycket bättre är det i badrummet som syns på en annan av elfelsbilderna. En elradiator sitter på väggen inne i duschdelen av ett relativt nyrenoverat våtrum. Kraven på en radiator med en sådan placering är mycket höga, åtminstone ip-klass 44, menar Hans-Åke Karlsson.

– I området närmare än 1,2 meter från duschhuvudet får endast fasta installationer göras, av exempelvis bubbelbad och handdukstorkar. Materialen ska vara skyddade av pelv eller selv, med skyddstransformatorer. En specialtillverkad radiator kunde möjligen sitta så här, men den skulle knappast bli ekonomiskt försvarbar, säger han.

Läs mer: Fastighetsägare riskerar vite för fulel

Proppskåp och elradiatorer i duschen hör nog ändå lyckligtvis till ovanligheterna. Mer vanligt är det med tvättmaskiner och lampor som placeras fel i våtrum.

– Tvättmaskiner klarar inte den fuktiga miljön, de är oftast inte ip-klassade. Därför får de inte stå närmare än 1,2 meter från duschhuvudet, säger Hans-Åke Karlsson.

Ett liknande dilemma ser han i installationen av vägguttag på den tredje elfelsbilden. Enligt den som tagit bilden sitter uttagen bara en halvmeter från duschen. Det är för nära. Även om uttagen satt längre bort än 1,2 meter, och skyddades av jordfelsbrytare, skulle det finnas risker här.

– Den som kopplar in en hårfön i uttaget kan ändå stå för nära duschen när fönen används.

Enligt Hans-Åke Karlsson finns några vanliga missuppfattningar gällande elinstallationer i våtrum. Allra vanligast är tron att det är okej att installera golvvärme på egen hand i badrummet. Alla elinstallationer i badrum, inklusive golvvärme och byte av taklampa, kräver en behörig installatör.

Ett annat vanligt misstag är att installationer hamnar fel när hus byggs om.

– Det är inte alla som tänker på att förutsättningarna kanske ändras för elinstallationer vid en renovering. Men det är viktigt att kolla. Lagen kräver att du har ordning på dina grejer, annars finns risk att du utsätter dig själv och andra för fara, säger Hans-Åke Karlsson.

 (Bilden som beskrivs finns publicerad i Facebookgruppen Elfel men vi har tyvärr inte fått tillstånd att publicera den på vår sajt)

Läs mer: Vårdslös elinstallation – kvinna brännskadad i badrummet