Logga in

Så mycket drar Plejd in på Schneiders kärleksaffär

Publicerad
13 feb 2018, 09:20
| Uppdaterad
8 apr 2021

Bolagen har pratat om samarbete under hösten 2017. Varför? För att Schneider ser att Plejds teknik har fördelar inom smart belysning. Och för att Plejd ser stora fördelar i Schneiders position på marknaden.  

Plejd AB drar in 63,9 miljoner fräscha kronor på att Schneider Electric blir ny storägare i bolaget. Med en riktad nyemmission om 1,9 miljoner aktier, varav 1,4 miljoner går till Schneider Electric blir elteknikjätten Schneider ägare till 15 procent av aktiekapitalet i Plejd.

Det är en bra matchning som lett bolagen till varandra. Schneider Electric har ett stark position på den nordiska marknaden för energihantering och automation och det är precis inom den sektorn Plejds automationsprodukter fått ett fint mottagande. Plejd har sålt så bra att utmaningen varit att tillverka i takt med försäljningen.

Läs mer: Kenneth tycker KNX är lätt 

– Samarbetet är helt i linje med vår R&D- och tillväxtstrategi i Sverige, säger Thomas Träger, vd för Schneider Electric Sverige.

Resten av de nyemmiterade aktierna, 0,5 miljoner stycken blir köpeskilling i en parallell affär. Plejd köper Pluspole AB, ett konsultbolag som delar fastighet med Plejd AB och vars hårdvaruutvecklare bidragit till utvecklingen av Plejds hårdvara. De 20 anställda i Pluspole förstärker nu Plejds utvecklingsavdelning och Pluspole Holding AB blir också storägare i Plejd med 7,9 procent av aktiekapitalet efter emissionen.

Läs mer: Så funkar KNX

– Vi har lagt grunden väl men nu krävs en ny bolagskostym för resan vi ser framför oss. Att få med oss Schneider Electric som en ny industriell storägare ser vi som ett starkt kvitto på att vi hittills gjort saker rätt och att vi är väl positionerade även i framtiden. Vi hoppas att tillsammans med Schneider Electric fortsätta att utveckla Plejd som en marknadsledande aktör inom smart belysning och hemautomation, säger Babak Esfahani, vd för Plejd.

Läs mer: Tor använder Carlo Gavazzis system ”Jag satte mig med PC:n och läste på hur programmeringen skulle gå till och fick det att fungera med en gång”