Logga in

Så knep Provektor 20-miljonersordern

Publicerad
21 jun 2023, 14:58

Tre år har Soltech-bolaget arbetat på anbudet om automation i Gasums biogasanläggning i Götene. Automationschef Erik Andersson, vad gjorde att ni fick ordern?

Strax utanför Götene växer Gasums stora biogasanläggning fram. Bygglov gavs slutgiltigt i januari och arbetet är nu i gång. Där kommer Provektor tillbringa en hel del tid framöver sedan det danska företaget Lundsby Renewable Solutions, som designar och levererar anläggningen, gett Provektor i uppdrag att installera automation. 

Provektor hade första kontakten med Lundsby för tre år sedan och arbetet med anbudet intensifierades för ett år sedan.

Varför valde de er till slut?

– Vi har helheten i automationsaffären. Och våra elektriker har erfarenhet av den här sortens projekt sedan tidigare. Den danska aktören letade efter något som påminde om det som de har i tidigare anläggningar. 

Läs också:
24 installationskoncerner: Så ser deras omsättning och tillväxt ut

Läs också:
Solcellsbolag köper elinstallatör

Det säger Erik Andersson, affärsområdeschef automation på Provektor. 

Skaraborgsföretaget drar i gång arbetet i juni och anläggningen ska vara klar sommaren 2024 för att driftsättas ett år senare. Hur såg arbetet ut för att övertyga Lundsby om att det var Provektor som borde få uppdraget? 

– I botten ligger en genuin förstudie där vi bland annat varit på plats hos Lundsby i Danmark för att ta del av processen kring bygget samt lära känna kunden. Vi har även passat på att besöka Lundsbys färdigställda biogasanläggningar. Representanter från Lundsby har också varit hos oss och besökt anläggningar som vi byggt åt andra kunder.

Teamet hos Provektor som jobbat med projektet: Erik Andersson, Affärsområdeschef Automation, Albin Johansson, Projektledare/Filialchef Skara, Elisabeth Nordberg, vd och Andreas Werner, Projektledare.

Vilka anläggningar då?

– Vi tog med dem på besök på en annan rötningsanläggning som vi installerat åt kund.

I genomsnitt kommer projektet sysselsätta 8 elektriker på plats i Götene och fler än det under hektiska tider. 

Vad omfattar ordern?

– Det är både jobb för elektriker och elkonstruktörer med både mycket timmar och material. Det gäller automation och processel, kabelförläggning och installation. Vi förhandlar även om tilläggsarbeten, säger Erik Andersson. 

Karriär:
Willy halverade lönen – men har kul på jobbet

Anläggningen kommer använda i huvudsak gödsel från jordbrukssektorn i närområdet som råmaterial för att framställa förnybart och klimatvänligt bränsle. Från 2025 ska den producera 120 gigawattimmar flytande biogas per år. 

– Vi är stolta och otroligt glada att ha fått detta förtroende. En stororder för oss och en trygghet inför hösten, säger Elisabeth Nordberg, vd Provektor.