Logga in

Kenneth tycker KNX är lätt

Publicerad
3 aug 2016, 08:32
| Uppdaterad
8 apr 2021

KNX förknippas mest med stora projekt och en och annan lyxvilla. I vanliga villor har tekniken däremot svårt att slå igenom. Många upp­lever den som alltför dyr. Men Kenneth Kilheim har
hittat ett listigt sätt att få husköpare att välja smartare el till huset.

När Kenneth Kilheim på Kilheims El i Brunflo utanför Östersund säljer in sitt installationskoncept ”Villa Basic” till husköpare handlar det om att tjäna på gungorna vad han förlorar på karusellen. Han får lägga ut lite mer på materialet och tar tillbaka en del av det på ­kortare installationstid. Själva vinsten, den tar han sedan hem via tilläggsbeställningar. 

Tillägg som inte varit lika lönsamma om inte ”Villa Basic” varit en KNX-lösning.

– Jo, nog är det så. I baskonceptet för en ­normalstor villa består KNX-utrustningen av en strömförsörjningsenhet, två brytaraktorer och en Dali-gateway. De fördyrar materialin­köpen med 10 000–15 000 kronor så jag be­höver tjäna in 20–30 timmar i arbetstid för att kompensera det, förklarar Kenneth Kilheim.

Den enklare kabeldragningen räcker nästan till för att få ihop de behövliga timmarna, men inte riktigt.

– För en normalvilla på sådär en 150 kvadratmeter behövs cirka 100 timmars arbete med elinstallationen. Då tycker jag det är viktigt att de timmarna används till rätt sak – till att göra en installation som kunden har mer glädje av på sikt.

– För en normalvilla på sådär en 150 kvadratmeter behövs cirka 100 timmars arbete med elinstallationen. Då tycker jag det är viktigt att de timmarna används till rätt sak – till att göra en installation som kunden har mer glädje av på sikt.

Kenneth vet vad han talar om, han har installerat sitt Villa Basic i fem typhus från Fiskarhedenvillan och Trivselhus. Många av jobben har han fått draghjälp av lokale hus­försäljaren David Ekholm med.

– David tror stenhårt på KNX, han rekommenderar alltid villakunderna att välja mitt Basicpaket. David är något av en kändis här i trakten, eftersom han varit skidskytt och ­förekommer som sportkommentator i tv när det drar ihop sig till skidskyttetävlingar.

Han är en god ambassadör för mitt installations­koncept, konstaterar Kenneth Kilheim nöjt.

En viktig anledning till att kunderna köper Kenneth Kilheims koncept är att de inte behöver betala mer än för den elinstallation som ingår i husleverantörens standardpaket. Men
i stället för traditionell el får de en KNX-installation med två belysningsscenarier som standard: ”Hemma” och ”Släck”.

– De manövreras från en kontrollpanel vid ytterdörren. När man kommer hem i mörka vinternatten är det möjligt tända upp större delen av huset och släcka allt när det är dags att åka därifrån, säger Kenneth.

– De manövreras från en kontrollpanel vid ytterdörren. När man kommer hem i mörka vinternatten är det möjligt tända upp större delen av huset och släcka allt när det är dags att åka därifrån.

– Det fiffiga med det här upplägget är att de två standardscenarierna ger mersmak. Och att jag ganska enkelt kan erbjuda tilläggsfunktioner, bättre ljuslösningar och annat som jag kan sälja från start. Kenneth brukar ta med sig kunden till någon av de referensinstallationer han gjort tidigare och demonstrera vad mer som kan fås utöver hustillverkarens standardlösning för elen.

– Många vill till exempel byta ut standardbelysningen i taken mot LED-belysning med downlight eller spottar. Och då påpekar jag att de naturligtvis ska ha dessa dimrade. Sådant går hem hos folk, säger Kenneth.

Kenneth berättar att sådant som snyggare knappsatser och fler ljusscenarier är ganska lätt att sälja in. Nu ska han göra en prislista för ­olika kompletteringar. En del är lite större ­saker, som till exempel en Dali-gateway för 8 000 kronor, programmerad och klar, andra är mindre – som snyggare ramar till strömställarna.

– Men även om inte varje enskild grej är så stor blir det en hel del innan bygget är klart – och det är där Villa Basic blir lönsamt för mig, säger Kenneth.

– Men även om inte varje enskild grej är så stor blir det en hel del innan bygget är klart – och det är där Villa Basic blir lönsamt för mig.

När Elinstallatören besöker Kenneth håller han på med ett Fiskarhedenhus där det blivit spottar i kökstaket, i fönsternischer, i badrum och i en invändig trappa – totalt ett 20-tal.

– När jag säljer in dimmerfunktion försöker jag styra kunden så att den omfattar grupper av fyra lamputtag, för då kan jag använda en ­kostnadseffektiv lösning med fyrkanals­dimmer.

I just det här huset är Kenneth lite irriterad över att rörmokaren fått leverera styrningen av golvvärmen.

– Den hade jag helst velat leverera själv, integrerad med KNX-en, muttrar Kenneth.

Kenneth Kilheim har installerat KNX sedan 2008. Han och hans medarbetare Nisse Jacobsson har villainstallationer som sin huvudsakliga arbetsuppgift. Och sedan Kenneth kom på det här med Villa Basic har det inte blivit något annat än KNX i villorna.

– När jag säljer in dimmerfunktion försöker jag styra kunden så att den omfattar grupper av fyra lamputtag, för då kan jag använda en ­kostnadseffektiv lösning med fyrkanals­dimmer.

– Det är inte svårt att komma i gång med KNX och det är mycket roligare att arbeta på det här viset. Det är kul att sälja in den nya eltekniken till kunderna. I dag är det ganska naturligt för de flesta att prislappen ökar på det man köper. Kenneth jämför husköpet med ett besök hos bilförsäljaren, som numera i högsta grad handlar om att välja extrautrustning.

– Du köper en bil med grundpris på 250 000 kronor, men innan köpeavtalet kan du ge dig den på att bilen ökat med 100 000 i pris, ­skrattar Kenneth.

– Det är lite trist att småhusfabrikanterna tänker så traditionellt. Kanske beror det på att ingen tagit på sig rollen att sälja in KNX och annan modern elteknik till dem. Här tycker jag att KNX Sweden har en viktig roll att spela, säger Kenneth Kilheim.

FAKTA

Kilheims El

• Specialiserar sig på hemma­nätverk och ”smarta hus”

• Två anställda, ägaren ­Kenneth Kilheim och Nisse Jacobsson

• Omsatte 3,3 miljoner kronor per augusti 2015

• Vinstmarginal samma bokslutsår 15 procent.