Logga in

Elektriker bryr sig visst om design

Publicerad
29 apr 2019, 06:00

Elektriker skulle inte bry sig om design. Det hade Plejd-grundarna fått höra innan de begav sig till mässan Elfack för att visa upp sin produkt för första gången. Förståsigpåare hade förpassat deras smarta belsysning till evigt mörker innan den ens nått marknaden. Inget kunde vara mer fel. Elektrikerna och kunderna tog den till sina hjärtan.

Torsdag 9 maj kl 11.00 har du chansen att möta en av Plejds grundare, Babak Esfahani, på vår scen där vi pratar om framtidens elprodukter.

Det var design och en enkelhet som gjorde succén.

Men det ligger också något annat där, en kundförståelse. Plejd har kallats ett Apple för elektriker. Apple har varit oerhört skickliga på design och skapat ett positivt snack kring företaget. Det är en av de populäraste arbetsgivarna bland svenska ingenjörer trots att knappt någon ens vet någon som jobbar där. I Sverige är det ingen.

Affärsutvecklaren om Plejds framgångar: ”Bryggar gapet mellan KNX och Clas Ohlson-prylar”

Men Apple-fallet säger något om hur det är att vara ingenjör. Om att det inte bara går att stänga in sig på ett rum utan det krävs att förstå kundernas behov bättre än vad kunderna själva gör det.

Läs också: Gör som företagarprofilerna – möt oss på Elfack!

”Det är en chans för elinstallatörerna att ta ett kliv uppåt i värdekedjan, att ta betalt för kunskap och inte bara fakturera timmar för att dra kabel.”

Jag har varit med och diskuterat frågan på många ingenjörsseminarier. Jag är beredd att fortsätta diskutera frågorna med elektriker.

För jag tror att framtiden finns i att förstå kundbehov och erbjuda helhetslösningar, att bli expert och rådgivare åt sina kunder. Och det är inte bara jag som tror det. Rexels vd Håkan Hedberg som jag nyligen har intervjuat är inne på samma linje.

Han talar om det för att rädda världen. Man kan också se det ur ett annat perspektiv: Att det är en chans för elinstallatörerna att ta ett kliv uppåt i värdekedjan, att ta betalt för kunskap och inte bara fakturera timmar för att dra kabel.

Pimpa karriären: 8 sätt att bli en rikare elektriker

Under Elinstallatörens seminarier på Elfack kommer ni att kunna höra bland andra Plejds grundare Babak Esfahani och Rexels vd Håkan Hedberg tala om framtidens elprodukter på torsdag 9 maj klockan 11.00.

Missa inte chansen att lyssna och att träffa oss på Elfack!

Elfack 50 år.

 

 


Läs allt om Elfack här.