Logga in

Efter försäljningen av Plejd-aktierna ”Marknaden kommer vilja ha öppna system”

Publicerad
21 apr 2020, 06:15
| Uppdaterad
8 sep 2021

Vi pratade med Schneider Electrics vd Charlie Timmermann om varför man gick in i Plejd för två år sedan och köpte 14 procent av bolaget – och varför man nu går skilda vägar.

Hallå där Charlie Timmermann, vd för Schneider Electric i Sverige, som förra veckan sålde av hela sitt innehav i Plejd, 13,75 procent av aktierna. Varför köpte ni in er i Plejd i februari 2018 och vad hoppades ni på?

Charlie TImmermann.– Vi såg att Plejd låg i framkant med smarta hem och framförallt med belysningsstyrning. Vi såg stora möjligheter till kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Vi såg också möjligheter till synergier mellan Plejd och vår egen plattform Wiser.

Plejds vd Babak Esfahani kommenterar: Därför lämnar Schneider Plejd

Och läs artikeln från 2018: Så mycket drar Plejd in på Schneiders kärleksaffär

Vad hände med de förhoppningarna?

– Vi har haft ett positivt kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Vi har lärt oss mycket om vikten av enkelhet och användande för slutkunden. När det gäller möjligheterna till integration har det varit en mer komplex fråga eftersom Plejd använder ett eget proprietärt system och vi använder Zigbee som är ett öppet protokoll. Vi tror att marknaden kommer vilja ha öppna system inom alla typer av slutkundsegment framöver.

”Du vill att hemmet ska veta vad du vill ha. Bilar i dag kan komma ihåg just dina inställningar, precis så vill vi att det smarta hemmet ska fungera.”

Charlie Timmermann, vd Schneider Electric.  

Varför väljer ni nu att sälja? 

– Beträffande Plejd lyckades vi inte hitta rätt former. Även om vi var storägare så var det mer en minoritetsandel. Vi utvärderar alltid vår investeringsstrategi och det var rätt tid att avyttra. Vi kommer fortsätta att erbjuda innovativa och attraktiva lösningnar för smarta hem. Vi tackar för samarbetet och önskar Plejd lycka till!

När ni gick in i Plejd var er egen lösning Wiser inte särskilt etablerad på marknaden, men det var Plejd. Hur ser ni på er ställning på den marknad som Plejd verkar på i dag?

– Om man börjar med att titta på Plejd har de tagit en marknadsledande position inom belysningsstyrning. Men utöver det segmentet erbjuder vi också solskydd och mörkläggning, energihantering och värmehantering för det smarta hemmet. Vi är ett mycket bra alternativ för den bostadinnehavare som vill styra sitt smarta hem på fler än ett sätt. 

– Vi tror att konsumenter vill ha flera områden inom det smarta hemmet och att kombinationen och att kunna styra allt från samma system blir allt viktigare. Om man släcker belysningen när man går hemifrån vill man kanske också att värmen och jalusierna går ner. Wiser integrerar alla de här funktionerna. 

– Plejd är marknadsledande på belysningsstyrning som jag sa tidigare men vi är också en väl etablerad spelare inom det segmentet. 

Om du ser på den närmaste framtiden för smarta hemmet. Vad kommer härnäst?

– För vår del handlar det om ökad bekvämlighet i hemmet. Det ska vara enkelt och bekvämt. Och du vill att hemmet ska veta vad du vill ha. Bilar i dag kan komma ihåg just dina inställningar, precis så vill vi att det smarta hemmet ska fungera. Du vill kunna aktivera hemmet med de inställningar som du har valt innan du kommer hem. 

Plejdgrundaren: ”Folk sa till oss att elektriker är konservativa, och den där kommer de inte att gilla”

– Om man ska sammanfatta tror jag att bekvämlighet, energibesparing och ett cybersäkert smart hem kommer att vara det viktigaste framöver. Ett cybersäkert uppkopplat smarthem där allt kan övervakas och kontrolleras i ett system på ett enkelt sätt som till exempel med en app i mobilen, säger Charlie Timmermann.

Frågor och svar

Vad är Plejd?

System för hemautomation och smart belysningsstyrning. Styrningen sköts via en app. Det går att skapa många olika scenarier som exempelvis ”städning” och ”helgkväll”. Mycket styrs automatiskt vid olika klockslag. För några av funktionerna anpassas klockslagen dessutom efter årstiden med hjälp av en astrourfunktion.

Vad är ett smart hem?

Ett smart hem har lösningar som gör det enklare att leva och är bra för miljön. Som att belysningen släcks när den inte fyller någon funktion.