Logga in

“Kunna ekonomi är det viktigaste”

Publicerad
10 jan 2018, 09:24

Bendix Hermansson går i pension och lämnar över det operativa ansvaret för den 75 man starka Elektrobyrån i Hjo som han grundade för 35 år sedan.

På frågan om det finns någon branschfråga han brinner extra för kommer först ett ämne, sedan två och sedan en hel rad. Men småföretagarfrågorna kommer först och det har märkts om inte annat på stort engagemang i EIO under 20 års tid, bland annat som ordförande i Väst i fem år. Nu i januari firade Bendix Hermansson 65-årsdagen med att lämna över det operativa ansvaret till Henrik Thorold och själv kvarstå som styrelseordförande.  

– Det har varit ett mål att lämna över. Jag fick en stroke 2010 och har fått lära mycket på nytt både mentalt och fysiskt, men det har gått tack vare lojala medhjälpare och en duktig fru. Det krävs mycket av en företagsledare i form av kreativitet, ekonomiskt tänkande och att man ständigt är med i nyhetsflöde och personalfrågor. Jag har varit begåvad med en stark motor och har fått hushålla med krafterna då ambitioner varit mer än kroppen orkat emellanåt.

Vad ska du göra nu som du inte kunnat göra som företagsledare?

– Ett mål är att kunna resa mer. Det har alltid känts som att man smiter från jobbet när man gjort det på andra än semestertider.

Hur känns det att lämna över ett företag som du byggt under 35 års tid?

– Jag kommer jobba kvar i huset, dels som styrelseordförande och dels med egna engagemang. Utmaningen blir att inte gå runt och tycka saker i korridoren om hur företaget drivs. Men jag bistår gärna om Henrik frågar.

Har du något råd till din efterträdare?

– Den stora utmaningen är är att klara av att producera för mindre än kontkraktsumman. Därför är ekonomi det viktigaste att kunna. Utan minst lika bra resultat som branschgenomsnittet faller hela bygget.