Logga in

Sveriges största solcellspark blir inte av

Publicerad
2 okt 2017, 11:29

Sveriges största solcellspark skulle ligga i Östergarn på Gotland. Men planerna på en ny HVDC-länk till fastlandet skrotades och Gotlands Energi svarade med att stoppa ny förnybar energi. Nu försöker bolaget bakom hitta en lokal lösning.

Utvecklingsbolaget Nygarn utveckling på Gotland konstaterar att man inte kan bygga Sveriges största solcellspark som planerat. Den slutsatsen kommer efter att Gotland Energi AB, Geab, nyligen meddelade att förnybar energi inte får anslutas efter 1 november. Det i sin tur är en effekt av att det inte blev någon ny HVDC-länk från fastlandet.

Utvecklingsbolaget Nygarn kommer istället satsa på småskaliga planer med lokalsamhället i fokus.

– För vår del handlar det om att rätta sig efter de förutsättningar som finns, säger Gunnar Bendelin, ordförande i Nygard utveckling till tidningen helagotland.se.

Utmaningen blir att hitta distributionskanaler som kan ersätta det nät som ägs av Geab – och komma på hur överbliven energi kan lagras.

– Varken jag eller någon annan i gruppern är någon solklar vetenskapsman, utan vi utgår från vårt sunda bondförnuft. Utgångspunkten är inte så mycket att vara innovatörer, utvan vi letar samarbetspartners för att få till stånd nätverksverkande. Vi tänker väldigt långsiktigt. Huvudsaken är att hita så smarta lösningar som möjligt, och det får ta tid, säger Gunnar Bendelin till Helagotland.se