Logga in

Därför ska du satsa på solceller

Publicerad
9 okt 2017, 08:55
| Uppdaterad
9 apr 2021

Marknaden för solceller växer snabbt. Men är elinstallatörerna på väg att missa tåget – igen? 

– Ta för er! uppmanar Martin Cederström på Rexel som delar med sig av sitt bästa starttips.

Allt fler solceller installeras i Sverige – men jobbet görs sällan av elinstallatörer. Synd, för det är inte så knepigt. Elinstallatören ställer fem frågor till Martin Cederström, marknads- och affärsutvecklingschef på grossisten Rexel.

Läs mer: Alla Åkes solceller blev stulna

Varför ska elinstallatörer satsa på solceller?

Martin Cederström, Rexel– Marknaden finns redan och den växer snabbt. Ta för er! Om inte elinstallatörerna tar marknaden gör någon annan det. Se bara hur det gick när marknaden för golvvärme, värmepumpar och larm tog fart – där missade installationsbranschen tåget. Låt inte samma sak hända med solcellerna, säger Martin Cederström.

 

”Se bara hur det gick när marknaden för golvvärme, värmepumpar och larm tog fart – där missade installationsbranschen tåget. Låt inte samma sak hända med solcellerna.”

Martin Cederström, marknads- och affärsutvecklingschef på Rexel.

Nio saker du kanske inte visst om solcellsinstallationer

Hur ser marknaden ut idag?

– De allra flesta solcellsinstallationer görs av energibolag eller av specialiserade solcellsföretag. Jag tippar att grossisterna och därmed elinstallatörerna endast har cirka 5-10 procent av marknaden. Det borde vara hälften.

Läs mer: Efter larmet– solcellsinstallationer stoppas

 Vad krävs för att satsa på solceller?

– Det är inte bara att köpa in solceller och börja sätta upp. Du måste investera i lite ny kompetens först. Det finns regelverk att sätta sig in i och säkerhethetsaspekter, exempelvis kring takarbeten, säger Martin.

 Hur intresserade är era kunder?

– Intresset har vaknat, och kursen vi har om solenergi drar mest installatörer av alla våra utbildningar. Vår försäljning av solenergiprodukter ökar också kraftig, men den borde öka ännu mer eftersom marknaden växer snabbare än så.

Läs mer: Så skyddar du solcellerna mot tjuven

Har du något tips?

– Min rekommendation är att börja med sitt eget tak hemma på villan eller på kontoret. Det är bästa sättet att lära sig, och i höst ska vi lansera ett enkelt solcellspaket som gör det lätt att komma igång.

– Med KNX var det likadant. Trögt att komma igång, men många installatörer började testa och installera själva innan det sålde in tekniken hos sina kunder, säger Martin Cederström.