Logga in

Äldreboende kammar hem Svenska Ljuspriset

Publicerad
7 sep 2017, 11:10
| Uppdaterad
15 apr 2021

Prestigefulla Svenska Ljuspriset 2017 går till ett innovativt äldreboende i Gävle. Här styrs armaturerna på ett smart sätt som hjälper de äldre i både tid och rum.

Den prisade belysningen hjälper de boende med dygnsuppfattningen och gör det lättare att orientera sig. Allt för att underlätta för personer som drabbats av demens.

Elinstallationerna har gjorts av Midroc Electro, som hade runt tio montörer på plats när installationsarbetet var som mest intensivt.

– Det här är faktiskt det roligaste projekt jag har jobbat på. Det är mycket ny teknik, och allt är väldigt genomtänkt, sade Patric Pierrou, projektledare på Midroc Installation Södra Norrland, när Elinstallatören besökte boendet i våras.

Här är ett exempel på hur armaturerna styrs vid lunchtid. Då är ljuset dämpat i änden av korridoren. Men längre fram lyser det desto starkare för att de boende ska lockas att gå mot köket och allrummet i mitten av korridoren.

Efter måltiden styrs armaturerna tvärtom: svagast vid avdelningens gemensamma utrymmen. Och framemot kvällskvisten dämpas belysningen ner i hela korridoren. Nu ska det kännas naturligt att ta sig tillbaka till den egna lägenheten och krypa till kojs.

Vinnarna tog emot priset på Ljusdagen på Berns Salonger i Stockholm den 5 september.

– Satsningen på ljus gynnar både boende och personal. Genom en väl planerad och genomtänkt belysning, rätt färgsättning och inredning har vi skapat en mycket bättre miljö för alla, säger Kristoffer Andersson, fastighetschef hos omsorgsföretaget Humana, i ett uttalande.

Belysningskonceptet vidareutvecklas nu och kommer att användas på fler framtida äldreboenden inom Humana, bland annat i Växjö och Åkersberga.

Svenska Ljuspriset-juryn delade även ut två hedersomnämnanden som gick till BSK Arkitekter i Stockholm och Koppartälten i Hagaparken, Solna.

Förra årets pris gick bland annat till en elinstallatör som normalt inte kan skylta med sina jobb.

Fakta: Svenska Ljuspriset 2017

Beställare: Humana Omsorg AB: Kristoffer Andersson

Fastighetsägare: Hemfosa

Belysningsplanerare: Ljusrum: Jonas Lindahl, Anton Martiin, Eva Bratell, Carolin Fischer och Hanne Secher

Ljusdesign / specialritade armaturer: Ljusrum: Jonas Lindahl, Lotta Löfgren och Eva Bratell

Arkitekt: White Arkitekter: Mats Johansson och Lotta Lindh

Inredningsarkitekt: Ljusrum: Eva Bratell och Emma Kruuse

Elkonsult: Midroc : Lars Reuterhäll

Elentreprenör: Midroc: Patric Pierrou

Programmering: Wennerström Ljuskontroll: Henrik Sewring