Logga in

Intensivkurs lär utländska företag svenska byggregler

Publicerad
10 aug 2017, 08:05

De svenska byggreglerna kan göra det svårt för internationella företag att slå sig in på den svenska marknaden. Tyréns intensivkurs ska underlätta.

Den nya intensivkursen har tagits fram av konsultbolaget Tyréns, bostadsbranschorganisationen Sabo samt Invest Stockholm. Syftet är att ge en introduktion till de lagar och regler som är unika för den svenska byggbranschen. Allt för att göra det lättare för internationella företag att komma in på den svenska marknaden.

Läs mer: Tre vanligaste felen med personalliggare

– En av de största utmaningarna för de internationella företagen har visat sig vara att förstå och hantera svenska byggregler. Reglerna tillämpas strikt av myndigheterna, och det är avgörande att man förstår dem för att vinna och genomföra lönsamma byggkontrakt i Sverige, säger Ulrika Grundström, som är avdelningschef på konsultföretaget Tyréns.

”Internationella företag som vill in på den svenska marknaden vill ofta anlita underleverantörer. Vi tror också att det blir allt vanligare att internationella företag försöker hitta svenska partnerföretag redan i anbudsskedet i större projekt.”

Ulrika Grundström, avdelningschef Tyréns.

Kursen finns i två olika versioner: en inriktad på fastigheter och en på infrastruktur. I fastighetsvarianten kommer el och elsäkerhet att beröras, men om det ingen specifik kursdel för just de ämnena. Däremot ingår allt från svensk företagskultur och skatteregler till processer för anbud och hur man anlitar underleverantörer, exempelvis elinstallatörer.

– Internationella företag som vill in på den svenska marknaden vill ofta anlita underleverantörer. Vi tror också att det blir allt vanligare att internationella företag försöker hitta svenska partnerföretag redan i anbudsskedet i större projekt, säger Ulrika Grundström.

Det första kurstillfället startar i Stockholm i oktober. Priset är 19 900 kronor för kursen som varar i två dagar.

– Vi har fått väldigt positiv respons från internationella företag från framför allt Italien, Spanien, Frankrike och Storbritannien, säger Ulrika Grundström.

Personalliggare: ”Lagstiftningen har gått för snabbt”