Logga in

Installationerna förstördes i regnet – vems ansvar?

Publicerad
9 jun 2021, 08:39

Fråga: Vi utför en entreprenad för ett fastighetsbolag. Härom natten förstördes installationsarbeten som vi hade gjort på grund av att det regnade ordentligt och väderskyddet visade sig vara trasigt.

I AF-delen, de administrativa föreskrifterna, som gäller för entreprenaden står det att fastighetsbolaget ansvarar för att det finns väderskydd under perioden som våra arbeten pågår. Men bolaget hänvisar till AB 04 och säger att vi är ansvariga för skadan. Vad gäller?

Svar: Huvudregeln är, precis som fastighetsbolaget verkar vara inne på, att det är entreprenören som ansvarar för skada som inträffar under entreprenadtiden på en del av entreprenaden som inte är avlämnad, det vill säga innan entreprenaden godkänts vid slutbesiktning.

Juristerna vet det här också:
Har vi inte rätt att delfakturera kunden?

Kan du gissa?
Vem har rätt om lampan som slocknade efter fyra år?

 Denna huvudregel finns i 5 kapitlets första paragraf i AB 04.  Men där framgår också att det finns undantag. Entreprenören ansvarar inte för skada på entreprenaden som beror på beställaren. Entreprenören ansvarar inte heller för skada på entreprenaden som beror på krig, terrorhandling, uppror, naturkatastrof eller liknande omständighet.

 Som jag uppfattar er fråga är det klarlagt att skadan på era arbeten beror på att väderskyddet var trasigt vilket gjorde att regn trängde igenom. Även om det regnade ordentligt är det svårt att påstå att ett kraftigt regnoväder är en sådan naturkatastrof som utgör undantag från huvudregeln i AB 04.

I det här fallet hade dock fastighetsbolaget ansvaret för att det finns ett väderskydd under den period som ni utför era arbeten. 

Läs också:
“Nästan till varje badrum vill kunden köpa materialet själv”

Jag utgår från att väderskyddet, om det inte hade varit trasigt, hade skyddat mot regnet. I ett sådant fall går det absolut att hävda att skadan beror på er beställare, fastighetsbolaget. Då ansvarar inte ni för skadan och ni bör begära att fastighetsbolaget ska beställa ÄTA-arbete av er för att få skadan åtgärdad. Ni ska också alltid anmäla skadan till ert försäkringsbolag.