Logga in

”Akut tillfällig stress gör att vi struntar i skydd”

Publicerad
7 aug 2017, 11:02
| Uppdaterad
24 feb 2021

Stressforskare och psykologiprofessor Göran Kecklund, med specialområden arbetstider, hälsa, säkerhet och trötthet, förklarar vad som händer i kroppen och hjärnan under stress och vad som är viktigt för att må bra mitt i ett fartfyllt arbetsliv.

Göran Kecklund.Vad är stress?
– Stress innebär att vi mobiliserar massor av energi, det som en gång i tiden hjälpte oss att strida eller fly. Stresshormonerna ökar och vi blir beredda och skärpta. Något som är bra och kan ge oss en kick att få ett stresspåslag i intervaller. Det kan vara skönt under förutsättning att vi sedan varvar ner och återhämtar oss. Men vi ska inte gå runt åtta timmar om dagen i det tillståndet.

Läs även de andra delarna i vår arbetsmiljöserie: Elektriker drabbas av andras asbestdamm

På vilka sätt kan stress vara skadligt?
– Stress under långa perioder kan vara skadligt i sig. När det gäller olyckor på arbetsplatsen tror jag att den akuta tillfälliga stressen gör att vi sneddar hörnen och struntar i skydd och säkerhetsrutiner. Om många företag ska samarbeta kan det lätt uppstå missförstånd under stress.

– Det kan vara skönt under förutsättning att vi sedan varvar ner och återhämtar oss. Men vi ska inte gå runt åtta timmar om dagen i det tillståndet.

Göran Kecklund, stressforskare och psykologiprofessor

Över 7 600 olyckor i installationsbranschen

Hur kan stressrelaterade olyckor minimeras?
– Arbetsledaren ska bidra med planering så att stressen inte blir svår att hantera. Det ansvaret ligger inte på den enskilde medarbetaren. Jag tycker att arbetsledare ska kunna se situationerna då det är dags att prata med kunden och få en timme eller en dag till på sig. Det är inte alltid bara att gilla läget. Sedan är det allas ansvar att se till att följa säkerhetsrutinerna och vara extra noga när tempot går upp.

Maskulina normer bakom dödsolyckor

– Arbetsledaren ska bidra med planering så att stressen inte blir svår att hantera. Det ansvaret ligger inte på den enskilde medarbetaren.

Fler elolyckor anmäls: Studie pekar på brister i säkerhetskulturen

Vad kan göras vid kronisk stress?
– Under kronisk stress uppstår vissa varningssignaler. Exempelvis sömn- och minnesproblem eller att personen börjar tvivla på sig själv. Det kan vara svårt att komma ner i varv. Ofta finns en vilja att jobba ännu mer för att känna att det löser problemen, trots att den utlösande faktorn är bortom ens kontroll. Spiralen accelererar. Därför är det viktigt att ha rutiner med korta pauser och längre raster.

Svensk forskning visar på starkt samband mellan hög stressnivå och olycksfrekvens

Så här skippar stressen genom att se till att rätt sak finns på rätt plats vid rätt tidpunkt