Logga in

ABB skyddar flytande solceller

Publicerad
7 jun 2017, 13:24

Världens största test av flytande solceller har startat i Singapore. ABB bidrar med omriktare och isolerkapslade brytare.

Intresset för flytande solceller ökar. På Tengeh Reservior i Singapore testas solenergilösningar från flera olika leverantörer för att studera prestanda och kostnadseffektivitet. Två av produkterna kommer från svensk-schweiziska ABB:

  •     Solomriktaren TRIO-50 på 100 kW omvandlar likströmmen som solpanelerna producerar till växelström som matas till elnätet.
  •     Isolerkapslade lågspänningsbrytare skyddar elektroniken från vattnet.

Läs mer: Världens största flytande solckraftverk

Att placera solpaneler på vattenytor i stället för på land ger en rad fördelar. Den mest uppenbara är kanske att solceller producerar mer el när de kyls av vatten. Solstrålar som reflekteras på vattenytan kan öka produktionen ytterligare. Samtidigt minskar avdunstningen från vattnet, vilket är värdefullt om installationen görs på en sötvattenreservoar.  En annan finess är att man slipper ta dyrbar mark i anspråk, ett viktigt argument i det tätbefolkade Singapore.

Installationen på Tengeh Reservior är världens största flytande testanläggning för solceller, enligt ABB. Den är på en hektar och har en sammanlagd effekt på 1 megawatt. Elproduktionen ska räcka för att försörja 250 hushåll.

På andra håll i världen finns betydligt större anläggningar i drift. I kinesiska Huainan anslöts exempelvis en flytande anläggning på 40 MW till nätet i maj. Störst i världen, hävdar företaget Sungrow.

Läs mer: Svenskt vågkraftverk nätanslutet