Logga in

Fastighetsägare riskerar vite för fulel

Publicerad
31 mar 2017, 14:20

Kommunen skulle inspektera ett slitet kök – och fann farlig el i badrummet. Nu riskerar fastighetsägaren vite.

Strax före jul fick Myndighetsförvaltningen i Sävsjö kommun in ett klagomål från ett flerbostadshus. Det drog från fönstren och köket var slitet. När kommunens miljöinspektör gjorde en inspektion upptäcktes ännu allvarligare brister. I badrummet fanns elinstallationer som var gjorda på ett uppenbart amatörmässigt sätt.

– Jag kunde direkt se att en lampa och en kontakt i våtrummet inte hade satts upp av en elektriker. Men det är lite oklart om det är hyresgästen eller fastighetsägaren som har gjort jobbet. Ord står mot ord, säger miljöinspektör Fiona Vader-Kok.

Myndighetsnämnden på kommunen beslutade att fastighetsägaren skulle åtgärda felen åtgärdas inom sex veckor.  Men vid ett återbesök i februari visade det sig att elinstallationerna fortfarande var felaktiga.   ”En stark misstanke om en bristfällig och farlig elsituation” kvarstår, slår kommunen fast. Därför beslutade Myndighetsnämnden i mitten av mars att fastighetsägaren ska betala ett vite på 50 000 kronor om inte felen är åtgärdaden senast i början av nästa vecka.

– Vi kommer att göra en efterkontroll så snart som möjligt, säger Fiona Vader-Kok.