Logga in

Sverige får världens högsta trähus

Publicerad
12 sep 2016, 16:22

Intill resecentrum i Bålsta kommer världens högsta trähus, 17 våningar högt, att byggas. Byggnaden har vunnit en marknanvisningstävling som utlystes av Håbo kommun. För att få ihop ekonomin för att bygga hyresrätter ska hälften av elförbrukningen täckas av egen elproduktion från vindturbiner på taket.

Förutom trä ska en hel del glas användas vid bygget av världen högsta trähus, det bidrag som fick högst poäng i Håbo kommuns markanvisningstävling för en byggnad bredvid resecentrum i Bålsta.

Byggnaden ska rymma 55 bostäder och dessutom kontorslokaler på tre våningsplan. I bottenplanet ska det bli restaurang och en hiss som allmänheten kan ta upp till husets tak. Världens idag högsta trähus heter Treet och finns i Bergen i Norge, det har 14 våningar. Huset i Bålsta får 17 våningar. En utmaning har varit att skapa en byggnad, som trots att det ska bli ett hyreshus, får en ekonomi som går ihop. Det är i den kalkylen som byggnadens vindturbiner på taket kommer in.

– Vi behövde dels uppfylla samtliga tävlingskriterier och kombinera det med ett lätt och luftigt intryck där vi synliggjort den primära träkonstruktionen, dels skapa en byggnad som det går att få driftsekonomi som hyreshus på och samtidigt skapa något som är byggbart. Eftersom byggnaden ligger i framkant på vad som hittills varit tekniskt möjligt har vi i tidigt skede kvalitetssäkrat byggsystemet, säger Björn Johanson, avdelningschef på Bjerking Fastighetsutveckling.

Håbohus räknar med att hälften av den el som förbrukas kommer komma från vindturbinerna på taket.

– Vi använder ett välkänt byggnadsmaterial på ett nytt och spännande sätt och gör samtidigt en insats för miljön. Ambitionen är att skapa ett unikt boende och samtidigt en byggnad som hela Håbo kan känna sig stolta över, säger Mats Norrbrand, vd för Håbohus AB.