Logga in

Så blir solelen 100 gånger större

Publicerad
7 jul 2016, 14:37

Solelen står för en ynka promille av Sveriges totala elanvändning idag. Men andelen kan öka till 10 procent år 2030. Det hävdar Solelkommissionen.

– Om vi ska nå 100 procent förnybart så måste vi satsa på solen. Villatak är en otroligt stor outnyttjad potential, och att skaffa solceller är en god affär för villägarna, sade Petra Hallebrant, kundchef på Telge Energi.

Hon var en av talarna vid ett välbesökt seminarium under Almedalsveckan, som arrangerades av Solelkommissionen, ett nätverk som består av HSB, Vasakronan, Solkompaniet och Telge Energi.

Idag har cirka 5000 svenska villor solceller. Potentialen är 500 000, alltså 100 gånger större, enligt Petra Hallebrant.

– Men det finns hinder på vägen.  Man ska inte behöva vara ingenjör och skattejurist för att ta steget, sade hon.

De nya skattereglerna som infördes den första juli har fått mycket skäll i solbranschen. Reglerna slår fast att solelanläggningar på upp till 255 kW installerad toppeffekt slipper betala energiskatt. Det är bra för villaägare, eftersom så stora anläggningar inte ens får plats på ett normalt villatak. Småproducenterna får även sälja sin överskottsel utan att bli betraktade som elbolag.

Men det blir allt vanligare med solceller på exempelvis bostadshus, skolor, sjukhus, kontor och lagerlokaler. Sådana installationer hamnar lätt över gränsen och måste betala skatt. Även om elen förbrukas i samma fastighet som den produceras. Effektgränsen gäller dessutom för juridiska personer och inte för anläggningar. Det innebär att ett företag som installerar 100 kW på tre olika tak hamnar över gränsen.

En av de berörda fastighetsägarna är Skandia Fastigheter som i början av sommaren driftsatte landets största solcellsanläggning på tak. Det är Väla Centrum i Helsingborg som har 1 100 kW på taket.

– Vi ser nu över vilka andra tak vi skulle kunna installera solceller på. Men det måste vara lönsamt om vi ska satsa, och skatteuttaget kan komma att hämma våra kalkyler, sade Helena Lundborg, som är Hållbarhetschef på Skandia fastigheter.

Moderatorn Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy vid Chalmers i Göteborg, passade på att lyfta fram en ljusglimt på den svenska marknaden.

– Den svenska installatörsbranschen är bland de bästa i världen. De är väldigt duktiga på att göra installationer billigt, sade han.