Logga in

LED och styrning fokus för ny utbildning

Publicerad
26 jan 2016, 10:11

I vår startar en högskoleutbildning i belysning för yrkesverksamma inom elteknikbranschen. Fokus ligger på energieffektiv inomhusbelysning med LED-teknik och styrningar.

Ljusvärlden har förändrats mycket på kort tid och vi vill hjälpa till att öka förståelsen för hur man skapar energieffektiv god belysning.

Det säger Lars Vegehall, lärare i belysningsteknik på den nya utbildningen på Campus Värnamo. Det han syftar på är förstås LED-teknikens snabba utveckling och alla möjligheter med belysningsstyrning som den fört med sig. Elinstallatören skrev till exempel om hur Sala använder tidsstyrd dimring för att spara energi och vi gjorde också en video från det danska labbet för smart ljus och smarta städer som bland annat visar hur närvarostyrning kan tända upp vägbelysning och skapa en “box av ljus” runt ett fordon.

Utbildningen omfattar 6 högskolepoäng och bedrivs i huvudsak som distanskurs men vid tre tillfällen á två dagar är eleverna på plats för laborationer och föreläsningar.

”Den nya LED-tekniken för inte bara med sig fördelar. Och normalt så tror jag inte att installatörer alltid tar med ljusergonomiska krav och hänsyn till hur ett rum gestaltas i ljus när de ska göra en belysningsanläggning.”

Lars Vegehall, lärare belysningsteknik

Vi körde en första testomgång med stöd från Energimyndigheten och den blev väldigt uppskattad. Det viktiga för oss nu är att nå ut till yrkesverksamma, inte bara elektriker utan också byggare och fastighetsförvaltare. Vi tror att blandningen av yrkesgrupper skapar en interaktion som liknar den som sker i verkliga projekt, säger Lars Vegehall.

Utbildningen använder sig av labbutrustning från den tre år långa högskoleutbildningen i ljusdesign på högskolan i Jönköping, som Campus Värnamo hör till.

– Den nya LED-tekniken för inte bara med sig fördelar. Och normalt så tror jag inte att installatörer alltid tar med ljusergonomiska krav och hänsyn till hur ett rum gestaltas i ljus när de ska göra en belysningsanläggning. Det vi lär ut är den kunskap man behöver som grund för att föreslå och argumentera för den här typen av belysning, säger Lars Vegehall.

Förutom lärare från ljusdesignutbildningen har kursen lärare som är yrkesverksamma bland annat på konsultbyråer inom ljusdesign och arkitektur.

Ansökningstiden löper ut 20 februari och kursen startar den 8 mars.