Logga in

Vet du när belysningen ska styras med IR?

Publicerad
10 apr 2017, 12:53

Att välja rätt sensor för belysningsstyrning kan vara knepigt. En ny guide hjälper installatörer i elteknikbranschen. 

Akustiska sensorer, dagsljussensorer, rörelsevakter eller något annat? Det finns ett stort utbud av sensortekniker för belysningsstyrning och valet är inte alltid så enkelt. Därför har organisationen Belysningsbranschen låtit en expertgrupp ta fram guiden ”Värt att veta om sensorstyrning”.

”Här hos oss provar vi nya grejer ’hemma’ innan vi använder dem hos kund.”

Patrik Trygg, på Ljusprisvinnaren Stockholms Elpartner.

Informationsbladet sammanfattar det som är viktigast att tänka på vid val av teknik för belysningsstyrning. Det ska vara rätt sensortyp för ändamålet, med bra placering och väldefinierad kravspecifikation.

Mervi Rokka, Belysningsbranschen

– Teknikutvecklingen har gått oerhört snabbt under de senaste åren och folk har väldigt mycket nytt att hålla reda på. Därför finns ett stort behov av information om belysningsstyrning, säger Mervi Rokka hos Belysningsbranschen.

Exempelvis berättar guiden att IR-sensorer passar bäst för detektering av gående människor, medan akustiska sensorer reagerar på ljud från bland annat dörrar som öppnas och stängs. En rörelsevakt med HF-sensor kan, till skillnad från en med IR-sensor, sättas ovanför ett mjukt undertak. HF-sensorn (High Frequency) är inte känslig för nedsmutsning, men vibrationer kan skapa oönskade detekteringar. En dagsljussensor måste alltid ställas in för det rum den sitter i.

Patrik Trygg hos Stockholms Elpartner håller med om att teknikutvecklingen går snabbt och att behovet av uppdaterad information är stort. En viktig egenskap för en guide är därför att den är ett levande dokument som enkelt kan uppdateras.

– En guide behövs, men den kan aldrig bli 100-procentig. Vilken nytta guiden ger beror också på vem användaren är. En del personer läser på själva, medan andra hellre ringer till någon som vet mer. Här hos oss provar vi nya grejer ”hemma” innan vi använder dem hos kund, säger Patrik Trygg.

Efterfrågan på belysningsstyrning blir större och större, menar han, främst på grund av rekommendationerna om att spara energi. Rörelsevakter är även populära för att minska smittorisker på toaletter. Utvecklingen mot mer LED-belysning bidrar till att installationerna för styrning av sådan också ökar.

– Det är den bökigaste biten just nu, eftersom det finns så många olika sätt att dimra och styra LED. Det finns många olika don, som dimrar olika långt, och ibland får vi pröva fyra till fem varianter innan vi är nöjda, säger Patrik Trygg.

Guiden om sensorstyrning för belysning är den första i en rad informationsblad som kommer att ges ut i som pdf-filer under året. Avsnitt nummer två handlar om trådlös styrning och nummer tre om system för dynamiskt ljus, som justerar färgtemperatur och ljusstyrka utifrån människors icke-visuella behov (Human Centric Lighting). Kapitel fyra ska handla om framtiden – om självlärande belysning och sakernas internet. Det blir också ett sammanfattande kapitel.