Logga in

Ikea lanserar trådlös smart lampa

Publicerad
4 okt 2016, 12:00
| Uppdaterad
15 apr 2021

Befintlig teknik uppfattas som dyr och krånglig, enligt Ikea. Nu släpper möbeljätten sin egen smarta belysning.

I fjol lanserade Ikea sina första produkter för det smarta hemmet: trådlös laddning av mobiltelefoner. Nu i oktober tar företaget nästa steg med lanseringen av smart belysning. I den nya serien finns LED-lampor, -ljuspaneler och –ljusdörrar som kan dimmas och byta färgtemperatur.

Det är en så kallad Plug & Play-lösning som varken kräver installation av elektriker eller dragning av ny el. Användaren behöver bara skruva ut sin gamla ljuskälla och stoppa in den nya lampan i sockeln. Sedan kan ljuset styras från en fjärrkontroll. Förutom dimring finns tre färgtemperaturer att välja på: kallvitt, varmvitt och varmare.

– I våra kundundersökningar kan vi se att många vill kunna anpassa sin belysning efter den aktivitet de håller på med. Smart belysning gör att du kan få det ljus som passar dig, säger Jeanette Skjelmose, affärsområdeschef för belysning hos IKEA, i ett pressmeddelande.

I kundundersökningarna har företaget även identifierat två stora utmaningarna när det gäller att sprida smart belysning till hemmen i stor skala: enkelhet och lågt pris.

– Befintlig teknik har uppfattats som alltför dyr och krånglig. Med detta i åtanke ville vi göra Trådfri set för dimning lätt att använda och ge den ett överkomligt i pris, säger Björn Block, som är sortimentschef för belysning och Ikea Home Smart.

I den nya kollektionen finns ljuskällan Trådfri LED och fjärrkontroll, ljuspanelen Floalt samt ljusdörrarna Surte och Jormlien för skåp. Produkterna lanseras till att börja med på de fyra pilotmarknaderna Sverige, Tjeckien, Italien och Belgien. I april nästa år släpps de i resten av Europa och i Nordamerika. I samma veva utlovas flera smarta belysningsprodukter från företaget.