Logga in

30 kilos ljusmast producerar 50 000 lumen

Publicerad
12 nov 2015, 10:03
| Uppdaterad
15 apr 2021

Svenska Prime Design Sweden AB:s portabla armatur lanserades för några veckor sedan. Den har fått lika bra bemötande i byggbranschen som av den tänka målgruppen: räddningstjänster och hjälporgan.

Jordbävningar raserar inte bara hus och begraver människor, de slår sönder just den infrastruktur som behövs under räddningsarbetet. Eftersom överlevnadschansen minskar ju längre tid som går efter ett skalv blir ljusstarka portabla ljusmaster a och o för att sökandet efter överlevande ska kunna fortsätta nattetid. Efter jordbävningskatastrofen i Haiti 2010 berättade vänner till de svenska företagarna Rikard Zetterlund och Andrej Dahllöf om sin frustration när hjälparbetet hindrades av ljussystem som krävde så mycket logistik att de i praktiken inte fungerade när elnät och vägar förstörts.

–  Rikard som jag driver det här projektet med bor i Danmark och har vänner i danska räddningstjänsten. De vittnade om hur svårt det var att inte kunna rädda liv bara för att en så enkel sak som ljus fattades. Rickard, som är industridesigner, kontaktade mig och sa att det här måste vi kunna göra bättre. Vi analyserade problemen och tog fram den här designen.

Det berättar Andrej Dahllöf som är vd för Prime Design Sweden AB som utvecklat det portabla ljustornet Baselight. Han säger att byggbranschen har kommit att bli en lika trolig kund som de räddningstjänster som var den första målgruppen.

– Det vi snabbt förstod var att de system som används på byggarbetsplatser idag och som kallas för “portabla” väger ett halvt ton. När de ska flyttas från en plats på bygget till en annan så måste de använda kranar som kan kosta 900 kronor per lyft.

Baselight har utvecklats under fyra års tid i tätt samarbete med danska räddningsverket.

– Eftersom Danmark är ett Natoland så ställer de samma högra krav som resten av organisationen på den materiel de köper in. Det är ingen slump att utrustningen har blivit väldigt slitstark.

Förutom tålighet har användarvänlighet varit ett viktigt ledord genom utvecklingsprocessen. Man ska inte behöva stå i en katastrofzon och leta efter saknade delar, kablar – eller instruktionsboken.

– Vi var på Norska byggmässan för några veckor sedan och jag vet inte hur många gånger det hände när vi hade den ihopfälld att folk vägrade tro att det var samma utrustning som den uppfällda. Det var ganska roligt att se deras reaktion när vi fällde upp den på 30 sekunder, berättar Andrej Dahllöf.

Ljustornet kommer upp till 4,5 meters höjd i uppfällt läge och effekten i armaturen går att dimra från 15 upp till 420 watt, i det senare fallet lyser den upp en halv fotbollsplan. Ljusflödet är 50 000 lumen och armaturen kan antingen drivas av ett vanligt väggutag på 10 ampere eller av en generator.

– Efter mässan i Norge har vi fått många beställningar och vi har förstått att intresset är väldigt stort från byggbranschen. Samtidigt finns vårt hjärta i att kunna erbjuda utrustningen till det den var ämnad åt från första början. Men när vi försökte subventionera de här systemen till FN:s flyktingorgan UNHCR visade det sig vara lättare sagt än gjort eftersom de har väldigt strikta regler för sina inköp, säger Andrej Dahllöf.

Målet, berättar han, är att kunna skänka ett system för varje hundra som företaget säljer och dessutom sälja till välgörenhetsorganisationer till inköpspris.