Svensk laddrobot ger bussen ström hela dagen

Publicerad 23 okt 2015, 08:50

ABB lanserar nu en automatisk laddrobot för stadsbussar. Systemet bygger på företagets snabbladdare som förser bussarna med dagsbehovet av el på 4-6 minuter. I ett samarbete med Volvo kommer systemet att testas under 2016.

ABB:s snabbladdarrobot bygger på en beprövad teknik med en nedsänkbar pantograf, alltså samma sorts kontakt som tåg har på taket, fast den sitter på laddstationen istället för på bussen. När bussen kommer i läge kommunicerar den med trådlös teknik med laddstationen. När pantografen har kontakt och säkerheten är kontrollerad startar laddningen som sedan pågår i 4-6 minuter. Systemet är modulärt och erbjuder laddeffekter på 150, 300 eller 450 kW. Därför, uppger ABB, kan en stadsbuss förses med all energi den behöver för en hel dags körning på en laddning.

Systemet ska först testas i Luxemburg under nästa år. Testet sker i reguljär trafik med sex laddhybridbussar från Volvo och fyra snabbladdare från ABB.

ABB uppger att bussarnas bränsleförbrukning, genom kompletteringen med eldrift, sänks med 75 procent.

– Mogna marknader såväl som tillväxtmarknader gör stora investeringar i eldrivna stadstrafiklösningar för att minska trafikstockningar och miljöpåverkan i samband med att allt fler pendlar, det säger Pekka Tiitinen, global chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion.

Laddroboten visades upp för första gången under mässan Busworld i början av veckan.