Logga in

Kan inkommande PEN bli anläggningsägarens ansvar

Publicerad
17 apr 2024, 11:35

En diskussion på Facebook som ställde frågan om var ansvaret för elanläggningen ligger. Och kan det vara så att inkommande PEN blir anläggningsägarens ansvar? Elsäkerhetsexperten Fredrik Byström Sjödin reder ut.

Läs också:
”Jag har aldrig i livet hört något kraftigare”

Läs också:
”De krånglade till besiktningsprocessen för att slippa betala”

Fråga: Kan PEN-kopplingen bli anläggningsägarens ansvar?

Svar: Det finns alltid en överlämningspunkt någonstans där nätägarens ansvar tar slut. På fasledaren är det relativt oproblematiskt, då är det i samband med elmätaren. Helt enkelt: är det mätt ström – så är det anläggningsinnehavarens ansvar. Det här brukar ju vara plomberat. 

Sen är frågan om var PEN-kopplingen sitter någonstans. Nätägare brukar vara tydlig att allt ägs av kunden och de skriver in den på kundens mätarplats. Det är bara formellt själva elmätaren och kabeln in till fastigheten som är nätägarens ansvar.

Läs också:
Hur många elfel kan en tjuvkopplare göra?

Sitter ett mätarskåp ute på väggen och det sitter dåligt. Då kommer nätägaren att påpeka det för kunden, att det måste åtgärdas. Samma sak om plinten för att koppla in servicen är dålig, så kommer nätägaren säga att den ska åtgärdas innan.

Så i fallet här, med en dålig kopplingspunkt, är det korrekt att det är anläggningsägarens ansvar