Logga in

Går varm el långsammare i ledningarna?

Publicerad
26 apr 2024, 06:30

Ett uttalande om att ”varm el går långsamt i ledningen” fick fart på Facebook-kommentarna. Men kan det stämma – och var det verkligen vad energirådivaren sa?

”Det är bra att ni har växelriktaren på ett svalt ställe, el som blir varm går långsamt genom ledningarna”. Det citatet tillskrevs energi- och klimatrådgivare Klas Granström i en artikel av Norrtelje tidning.

Läs också:
”Tänk om alla serverhallar i världen gick över till likström”

Läs också:
22 smarta hustips från elektriker för att spara el (och 9 lite mindre seriösa råd)

Citatet har plockats upp i en tråd på Facebook där flera undrar över vad rådgivaren menar, andra säger att det är galet och ytterligare några ställer frågan om det inte gått troll i reporterns återgivning av händelsen. Så vad är det som sagts egentligen?

Klas Granström, energi- och klimatrådgivare i Norrtälje kommun.

När Elinstallatören når Klas Granström är han tydlig med att det rör sig om felcitering.

– Det där är totalt galet och inte fysikaliskt riktigt. Elektroner rör sig med elektroners hastighet. Vad värme möjligtvis ger är ökad resistans i ledningen, säger han.

Energi- och klimatrådgivning är något som erbjuds i hela Sverige och i Norrtälje har Klas Granström innehaft rådgivarrollen i tio år. Och även om rådande konjunktur mattat trycket något, är det är bråda dagar.

– Energirådgivning är ett påbud från Energimyndigheten och vi hjälper folk med kostnadsfria rådgivningar. Många har fått höra att det exempelvis är lönt med solceller, då hjälper jag dem att räkna på hur stor anläggning de behöver, hur lång tid det tar att spara in kostnaden samt se över hur olika offerter ser ut. Vi kan titta på om det är vettig utrustning, storlek och göra en pris/prestandaredogörelse, så att de kan fatta ett informerat beslut, säger han.

Det påstådda citatet om elens hastighet fälldes vid ett hembesök Klas Granström genomförde. Men även om jobbet ibland innebär fältarbete – är han tydlig med att det inte var för att göra en besiktning eller dylikt. Nej, gränsdragningen kring rådgivarrollen är tydlig.

– Vi gör inga besiktningar, det ligger utanför uppdraget och vi får inte konkurrera med konsulter på det området. Så är jag ute efter installation är det för att personen i fråga vill visa hur det blev och att de är nöjda och glada.  

Läs också:
“Använda nära noll-begreppet utan att skärpa reglerna är lurendrejeri”

Årligen genomför Klas Granström upp till 500 rådgivningar. Av dessa är det kanske runt 70 procent som rör solceller, därutöver omfattas även värmesystem, batteriinstallationer och andra energibesparande åtgärder. 

– Det är ett väldigt tacksamt jobb att få göra åt folk. Att hjälpa till med saker de inte har insikt om själva. En rådgivning kan börja med att de säger att de vill göra på ett sätt, men efter det att vi är klara så har de ändrat mycket och kan då göra en hel del besparingar, säger Klas Granström.