“Tveklöst vilket som är Sveriges viktigaste landslag”

Publicerad 26 jun 2015, 17:40

Idag träffade gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic yrkeslandslaget på Bosön på Lidingö. Där deltog också Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne och hon lyfte fram vikten av just installationselektriker.

– Det blir mer på riktigt när man träffar andra som också är riktigt taggade inför tävlingen.

Det säger Johan Ledin på yrkeslandslagets pressträff idag. Johan, som vi skrivit om tidigare, ska tävla i elinstallation i yrkes-VM som drar igång i Brasilien om 40 dagar. Jonas Frölander som tävlar i telekommunikation ser fram emot att få åka.

– Det är väldigt kul att det kommer upp till 200 000 besökare. Jag tror inte att man kan förstå hur stort det här är förrän man varit där, säger han.

På Bosön var också gymnasie och kunskapsminister Aida Hadzialic med och höll ett anförande riktat till hela yrkeslandslaget. Till EIO.se sa ministern att hon vill arbeta ännu mer för att locka fler unga till yrkesutbildningar på gymnasiet.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne var också på plats och hon lyfte fram elinstallatörer som ett bristyrke.

– Jag besökte Halmstad där det investeras en miljard i en ny recyclinganläggning. De var så bekymrade över att det är så svårt att hitta folk. När jag min dumbom började prata om Chalmers tittade de på mig som att jag kom från månen och sa att “det vi behöver är skickliga installationsleketriker”.

I sitt anförande riktat till yrkeslandslaget sade Carola Lemne att hon inte tvekar om vilket landslag hon tycker är viktigast för Sverige. Till Elinstallatören betonar hon vikten av expertkunskaper.

– I den allmänna debatten är det lätt att få intryck att det enda sättet att bli expert är att bli akademiker. Men de yrken som representeras här är minst lika viktiga expertroller, säger Carola Lemne.