Logga in

Elfirma tog hem pris på Hantverkargalan

Publicerad
15 sep 2022, 07:15

Företaget är tre år ungt och alla medarbetare är med på bilden. Men trots sin litenhet tog Elprojekt i Värmland hem utmärkelsen Årets hantverkare.

För Fredrik Andersson på Elprojekt Värmland var det inte självklart att anmäla sitt företag till tävlingen ”Årets Hantverkare”.

– När de ringde från arrangören Dorunner och frågade om vi vlle vara med så lade jag på luren direkt. Tänkte att det var ännu en av dessa hopplösa telefonförsäljare som jagar oss företag, berättar Fredrik Andersson. Men sedan övertalade Dorunners vd honom att ställa upp ändå – och det ångrar han inte idag.

– Vi ska just flytta till ett nytt kontor och där blir det fint att hänga upp den fina plakett vi fick på någon väl synlig plats, säger Fredrik.

Läs också:
“Mamma ville ha en elektriker i familjen”

Läs också:
”Det är förbaskat trevligt i den här branschen”

Elprojekt Värmland nominerades i klassen för medelstora el-företag. Hur de hamnade där har Fredrik Andersson lite svårt att förklara. Hans företag har bara ett par anställda, och just nu är en av dem hans farbror Dan Andersson som ryckt in efter några år som pensionär. Han ersätter en yngre medarbetare som tröttnade på att pendla till jobbet och grejade jobb på hemorten istället.

Fakta: Elprojekt Värmland

  • Startades i Kristinehamn 2019
  • Omsatte 4,3 milj kr med tre anställda 2021
  • Vinstmarginal 19 procent samma år.

– Jag tror att Dorunner utgår från någon formel där omsättningen och antalet medarbetare ingår, men jag vet inte riktigt hur de räknar, säger kompisen Niels Knudsen. Niels är snickare och ingår sedan några år i teamet kring Elprojekt.

– Det är en stor styrka för oss att ha en snickare med i laget så eftersom det blev mer och mer gemensamma jobb så startade Niels och jag ett byggbolag ihop. Via det bolaget kör vi gemensamma jobb och sedan har vi var sitt eget företag för uppdrag vi klarar på egen hand.

Fredrik Andersson startade Elprojekt 2019, efter att ha jobbat mer än tio år i elteknikbranschen. Senaste anställningen var på Caverion, men där gick han på ett jättebygge i flera månader och tyckte att den tillvaron inte var något som passade honom.

– Så jag läste in allmän behörighet i Örebro och startade eget. Efter ett par år tog jag in en kille till i företaget för att ha lättare att hantera en del jobb. Det är ju inte så lätt att vara in och tråda om ledningar i en villa som ska renoveras, konstaterar Fredrik Andersson.

Just villaservice är ett område som Elprojekt haft många uppdrag inom, liksom nybyggnation av villor och fritidshus. Förra året, räknar Fredrik fram, gjorde firman 24 hus i och runt Kristinehamn och fler lär det bli framöver.

– På Hantverksgalan träffade jag en byggare från en grannkommun som hade ett stort villaprojekt på gång och letade efter en elfirma. Han hade hört talas om oss redan innan galan – här ute i Värmlands utbygder känner vi alla varandra på ett eller annat sätt, skrattar Fredrik och berättar att inget ännu är avtalat men att han hoppas på ett framtida samarbete med byggaren.

Läs också:
KNX Award-vinnaren: ”Helt otroligt att få priset efter 15–20 år med KNX”

Annars är det väldigt mycket solanläggningar nu för Elprojekt. Här kommer samarbetet med Niels Knudsen väl till pass, eftersom det är många som passar på att lägga om taket innan de monterar paneler på dem.

– Just nu är det nästan bara solpaneler vi hinner med. Intresset är fantastiskt och kunderna står mer eller mindre på kö. Vi har fullt upp och tar ibland in folk utifrån när det kör ihop sig, det har hänt att vi varit fem-sex man på något större projekt. Fredrik Andersson berättar att det nu blir allt vanligare att kunden vill ha batterilager också.

– Här i Kristinehamn har vi sedan ett par år effekttaxa i elnätet så det lönar sig verkligen att installera ett batteri som hjälper till att kapa effekt-toppar när lasterna är stora. Vi har gjort flera installationer med solpaneler från Leapton och växelriktare och batteri från Huawei, förklarar Fredrik Andersson. Normalt brukar en sådan anläggning kosta någonstans kring 120 000 kr efter ROT-avdrag för en normalvilla, inklusive 5 kWh batteri och allt. Det är en investering som betalar sig väldigt snabbt, här i elområde tre.

Fredrik tar fram mobilen och kollar spotpriset i realtid.

– Vi ligger på 9:90 per kWh just nu, klockan halv tio på förmiddagen en vardag i slutet av augusti, konstaterar Fredrik Andersson förnöjd. Hans egna paneler lämnar i samma ögonblick elva kW i överskott till nätet.

Hur kom det sig då att Elprojekt blev Årets El-företag i sin klass? Fredrik Andersson att det hänger starkt samman med det som är ledorden för hans företag: Noggrannhet och engagemang.

– I vårt team är vi kunniga och noggranna. På en så här liten ort måste du vara schysst i allt du gör för du kan ingenstans gömma dig utan det är ditt goda rykte du lever på – om du lyckas skaffa dig ett sådant. Vi har klarat det genom att alltid vara väldigt lyhörda mot kunderna, vi pratar mycket med dem och lyssnar på vad de vill ha av oss och hur de vill ha det gjort – och sedan försöker vi leverera det kunden önskar. Fredrik Andersson är övertygad om att det är den långa erfarenheten hos hans team – han själv, farbror Dan och Niels Knudsen, som gör allt det här möjligt.