Logga in

De gör balansrapport varje vecka

Publicerad
18 jan 2022, 08:31

Hjulsbro Elservice ser ut att nå en omsättningsökning på 40 procent för 2021 och det har hänt även flera andra år. 2021 utsågs Linköpingsfirman till både Superföretag och Gasellföretag. Det är flera saker på ekonomisidan som ligger bakom framgången.

Vad är förklaringen till utmärkelserna som ni fick för tredje året i rad?

– Jag är väldigt målinriktad och har en engagerad personal, säger vd:n och ägaren Christoffer ”Coffe” Levin.

Läs mer om superföretagen 2021:
Nyanlända elektriker fördubblade omsättningen

Läs mer om superföretagen 2021:
SP-Gruppen navet i miljardsatsande Ipart

Medelåldern i företaget är låg. Den äldste medarbetaren är 41 år och näst äldst är Christoffer Levin med 35 år.

– Vi har väldigt bra sammanhållning, är unga, hungriga och vill framåt.

Sedan fem år följs företagets ekonomi följs upp varje vecka.

– Vi tar fram en balansrapport varje fredag så vi har väldigt bra kontroll på ekonomin och kan antingen gasa eller bromsa beroende på hur det går.

Hjulsbro Elservice grundades 1957 och Christoffer Levin började arbeta i företaget 2008. Han är den tredje generationen som driver företaget, men är inte släkt med familjen som grundade det. Som 26-åring blev han 2012 delägare och vd i företaget. Sedan 2016 är han ensam ägare och efter det har tillväxten skjutit fart.

– Då tog jag in min fru som ekonom i företaget och sedan dess har vi kört med de veckovisa uppföljningarna av ekonomin.

2017–2019 växte företagets omsättning med nästan 40 procent varje år. 2020 ökade den med 25 procent till cirka 28 miljoner kronor och vinstmarginalen blev höga 14 procent. I år ser det ut som att omsättningen ökar med 40 procent igen.

Förklaringen till den höga tillväxten är främst att företagets stora och återkommande kunder har vuxit, Andra orsaker är en nischning mot nya industrihallar och att Linköping i stort är en expanderande kommun.

– Vi har valt att inte pruta för mycket på jobben utan kliver då i stället av. Många företag i vår bransch prutar så mycket att de går in i jobben med minusresultat Sedan hoppas de kunna hitta äta-arbeten för att rädda upp dem.

En annan sak som bidrar till den goda ekonomiska kontrollen är ett egenkonstruerat webbaserat arbetsordersystem. Det gör alla ordrar sedan 2004 spårbara.

– Det är unikt för vårt företag och om någon av våra anställda vill lägga till någon funktion så kan vi göra det. Vi har koll på varje jobb ner på kronan och kan göra uppföljningar. Vad kan vi lära oss till nästa gång? Om vi inte tjänar pengar på en viss typ av jobb kan vi välja bort dem fortsättningsvis

En typ av jobb som Hjulsbro Elservice undviker är offentliga upphandlingar.

– De är det huggsexa om och ibland tappar man hakan över vilka priser som konkurrenterna kan gå in med. Vi vet att det kommer att gå åt dubbelt så mycket tid som vissa har kalkylerat med. LOU-jobben tar vi mest i nödfall om vi måste fylla ut med någonting för att inte behöva säga upp personal.

I dag har Hjulsbro Elservice 24 anställda och personalstyrkan har ökat med tre till fyra per år de senaste åren. Att hitta rätt personal, som är bra och engagerad är den största utmaningen för företaget. Vanligtvis sker det genom kontakter, att någon som redan jobbar där har en kompis som de kan rekommendera.

– För att personalen ska trivas och vilja stanna hos oss är det viktigt att alla känner sig bekväma med det de jobbar med och som är utvecklande för dem, till exempel entreprenader eller service, säger Christoffer Levin.

De största kundgrupperna för Hjulsbro Elservice är byggföretag och fastighetsbolag. En annan stor kundgrupp är ventilationsföretag som Hjulsbro Elservice utför styr och regler-tjänster åt.

– Vi fokuserar på långsiktiga samarbeten med kunderna.

Hur stora ska ni bli?

– Jag vet ärligt talat inte, men vi känner oss inte färdiga ännu. När jag gick in som delägare och vd sa jag att vi max skulle vara tolv, men nu är vi dubbelt så många. Vi är på en bra storleksmässig nivå nu, men några gubbar och gummor till ska vi väl bli.

Christoffer Levin vill fortsätta att driva Hjulsbro Elservice som ett familjeföretag. Även hans bror är anställd i företaget. Kunderna uppskattar det personliga bemötandet som ett litet familjeägt bolag kan ge.

– Kanske slår vi av på takten för tillväxten lite. Det gäller att inte ta på sig för stora stövlar och att det administrativa hänger med också.

Sveriges superföretag har för sjuttonde året i rad utsetts av Dun & Bradstreet (tidigare Bisnode), leverantör av affärsdata och dataanalys. Totalt 630 företag kvalade in på årets lista, en minskning med drygt 11 procent från förra året. 28 av dem hör till elteknikbranschen.

För att bli ett superföretag måste både omsättning och vinst öka samtidigt som företaget måste visa på stabilitet och långsiktighet i affären. Kriterierna måste uppfyllas minst fyra år i rad för att komma med på listan.

Gasellföretagen utses av tidningen Dagens Industri. Ett gasellföretag omsätter över 10 miljoner kronor, har minst tio anställda och har minst fördubblat omsättningen under den fyraåriga undersökningsperioden.

Läs mer om superföretagen 2021:
”KNX har gett mig fina uppdrag”

Omsättningen har ökat varje år de senaste tre åren och gasellföretaget har gått med vinst de fyra senaste räkenskapsåren. Företaget har främst vuxit organiskt och inte genom förvärv eller fusioner. Det har sunda finanser.

Elteknikbranschens superföretag 2021

 • Bergendahls El Energiteknik, Göteborg
 • Dalab Sverige, Borlänge
 • Dynami, Vara
 • Elbutik Scandinavia, Malmö
 • Elinstallatören Syd, Oxie
 • Elinzity, Västra Frölunda
 • ER El i Falun
 • Etcon Fastighetsteknik, Årsta
 • Fredrik Källströms Elektriska, Skövde
 • Garo, Gnosjö
 • Geomatikk Sverige, Gävle
 • Hjulsbro Elservice, Linköping
 • Högs El, Kävlinge
 • Incontrols Building Automation, Visby
 • Kamtechnology, Örebro
 • Koteko Installation, Västerås
 • Kraftservice Norden, Älandsbro
 • Lorex, By Kyrkby
 • Lule Building System, Liden
 • Miljöbelysning Sweden, Täby
 • NMK Energimontage, Råneå
 • Rimeda, Värnamo
 • Skånska el och automatik, Trelleborg
 • SP-Gruppen, Karlstad
 • 2 Electrify, Örby
 • Upplands Elkvalité, Knivsta
 • Värmlands Elsystem, Kristinehamn
 • Westal, Bankeryd